Nagyvilág

Miután az oroszok megemelték az olaj árát, a NATO-hoz közeledne Fehéroroszország

Fehéroroszország szorosabb kapcsolatokat akar ápolni a NATO-val – jelentette ki kedden Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök. Az erről beszámoló AP amerikai hírügynökség megjegyzi: az elnök az után beszélt erről, hogy Oroszország bejelentette: drágábban adja el a kőolajat Fehéroroszországnak.

Fehéroroszországnak „a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatokra kell törekednie a NATO-val, ami elősegítené országunk biztonságának megerősítését” – mondta egy keddi kormányülésen Lukasenka.

Az államfő továbbá kifogásolta, hogy országának kísérletei a Nyugathoz való közeledésre „időnként hisztériát váltanak ki” Oroszországban, amely, mint fogalmazott, attól tart, hogy Fehéroroszország „másfelé fordítja fejét”.

Pedig mi olyan helyzetben vagyunk, ahol állandóan forgatnunk kell a fejünket (…) mivel Európa közepén vagyunk.

Fehéroroszország kedden eltörölte az amerikai diplomaták létszámára vonatkozó határértéket, amely 2008 óta volt érvényben, válaszul az amerikai szankciókra, amelyeket Washington vetett ki fehérorosz hatóságokra azok ellenzéki tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépése miatt.

Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter, aki kedden George Kentet, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó irodájának helyettes külügyi államtitkárát fogadta, reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy e lépés hozzájárulhat a két ország közötti kapcsolatok normalizálásához

Évek óta feszült Minszk viszonya a NATO-val és az EU-val az állampolgári jogok korlátozása és a másként gondolkodók fehéroroszországi üldöztetése miatt.

Az AP felhívja a figyelmet: Lukasenka az után nyilatkozik a NATO-val való kapcsolatok javításáról, hogy Oroszország bejelentette: drágábban adja el az olajat Fehéroroszországnak.

Az amerikai hírügynökség szerint Minszk körülbelül 400 millió dollárt (111 milliárd 400 millió forintot) veszítene ezzel évenként. Minszk komoly profitra tett szert azoknak az olajtermékeknek az exportjából, amelyeket a támogatott árú orosz nyersanyagból állított elő olajfinomítóiban.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Nikolay PETROV/BELTA/AFP 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik