Nagyvilág

A DK két képviselőt is küldhetne Brüsszelbe, az LMP egyet sem

A DK két képviselőt is küldhetne Brüsszelbe, az LMP egyet sem

Február közepén közölte először az Európai Parlament (EP) választási mandátumbecslését, amely magyar szempontból nem hozott nagy meglepetéseket. Azt már korábban is sejteni lehetett, hogy a Fidesznek nem kell izgulnia, annyira nem, hogy 13 helyet jósoltak neki a mostani 12 helyett. Ez a február végi becslés után sem változott, ahogy az sem, hogy az MSZP (és vele együtt közös listán a Párbeszéd) összesen 3 embert küldhet az EP-be.

Nincs ilyen szerencséje viszont a Jobbiknak, amely a legfrissebb felmérés alapján már csak 3 helyre esélyes,

örülhet viszont a DK, mert a február végi állás azt mutatja, hogy a korábbi egy hellyel szemben akár 2 képviselője is lehet.

Az LMP 4,7 százalékkal még mindig nem jutna be, a Momentum pedig hiába egyensúlyozott február elején a bejutás küszöbén 5 százalékkal, február végén már csak 3,7 százalékra mérték.

A legfrissebb számok és az eddig közzétett EP-listák alapján tehát Trócsányi László igazságügyi miniszter és egytucatnyi fideszes mellett ott lehet az EP-ben a DK-s Dobrev Klára és Molnár Csaba, valamint az MSZP és a Párbeszéd megegyezésétől függően valószínűleg Ujhelyi István, Szanyi Tibor és Jávor Benedek. Az LMP-s Vágó Gábornak és a momentumos Cseh Katalinnak viszont igyekeznie kell.

Némileg változott a felállás az EP-frakciók becsült nagyságának tekintetében is. Az előző méréshez képest 2 helyet vesztett a Fidesz kizárását fontolgató Európai Néppárt (EPP) és 5-öt az euroszkeptikus ECR. A szocialisták (S&D) és a liberálisok száma nem változott, javítottak viszont a Zöldek, méghozzá 4 helyet. A legnagyobb változás azonban azoknál a várható új tagoknál van, akik még nem csatlakoztak frakciókhoz, nekik a február eleji állapothoz képest 8-cal több helyet jósolnak.

Fontos megjegyezni, hogy a brexit miatt ezek a számok és arányok változhatnak, főleg az S&D lehet érintett, amelyben 19 brit képviselő ül, illetve az euroszkeptikusoknál, ahol a képviselők közel harmada brit konzervatív. Jelenleg viszont az is kérdéses, hogy a briteknek sikerül-e egyáltalán kilépniük az Európai Unióból március végén, mert ha nem, akkor náluk is tartanak EP-választást.

Módszertan: Az EP májusig nagyjából kéthetente, az utolsó hónapban pedig hetente fog kijönni újabb mandátumbecsléssel, amely az egyes tagországokban működő közvélemény-kutatók adatain alapul. Egyes országoknál egy, másutt több kutatás alapján becsülnek. A mostani felméréshez Magyarországról a ZRI, a Medián és a Nézőpont méréseit vették alapul.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt / MTI

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik