Nagyvilág

A pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci gépet

Egy indiai pilótát elfogtak.

A pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci repülőgépet szerdán, miután azok behatoltak az ország légterébe. Egy indiai pilótát elfogtak.  Előzőleg három pakisztáni harci gép a vitatott hovatartozású Kasmír indiai területét támadta.

Az indiai légierő gépei, miközben feltartóztatták a behatoló vadászgépeket, áttévedtek a szomszédos légtérbe, ahol a pakisztáni erők lelőttek két indiai gépet.  Az egyik Kasmír indiai területén zuhant le. A helyi rendőrség szerint két pilóta és egy civil meghalt. A másik gép a terület pakisztáni oldalán csapódott be. Ennek a pilótája a helyiek fogságába került.

Az indiai légierő kedden megelőző légicsapást hajtott végre iszlamista fegyveresek táborai ellen pakisztáni területen.

A légicsapás után Narendra Modi indiai miniszterelnök összehívta a kormány biztonsági tanácsát. A pakisztáni hadsereg szóvivője hevesen bírálta az indiai légierőt, amiért átlépte a Kasmír két részét elválasztó vonalat.

A két ország kapcsolata azt követően vált ismét feszültté, hogy február 14-én öngyilkos merénylet végzett Kasmír indiai részén az indiai rendőrség 40 tartalékosával. Sokan megtorlást követeltek.

A merényletet a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista katonai csoport követte el, de Újdelhi azt állította, hogy a pakisztáni titkosszolgálat (ISI) állt a merénylet mögött, amire megdönthetetlen bizonyítékai vannak.

Narendra Modi a merénylet után azonnal figyelmeztette Pakisztánt, hogy kemény válaszra számíthat. Iszlámábád tagadtja, hogy köze volt a történtekhez.

Kiemelt kép: Tauseef Mustafa / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik