Nagyvilág

Műhold segíthette Kuciak gyilkosának elfogását

Ján Kuciak szlovák újságírót és párját egy Zebegényben vásárolt 9 mm-es kaliberű Parabellummal ölhették meg, írja a Magyar Nemzet. A gyilkos fegyvert egy helybelitől 3000 euróért vásárolhatták.

A magyar rendőrség a fegyvert eladó ellen lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés ­miatt folytat büntetőeljárást, csak úgy, mint az ellen, akitől hozzájuthatott a pisztolyhoz a zebegényi férfi.

A Magyar Nemzet információi szerint a gyanúsított azonosításához nagyban hozzájárulhatott a gyilkosság időpontjában Nagymácséd felett áthaladó amerikai műhold felvételsorozat, amin állítólag felismerhető a rendőr, amint bemegy, majd néhány perc múlva kijön a házból.

Az amerikai hatóságok nem cáfolták, hogy létezhetnek műholdfelvételek Nagymácsédról a gyilkosság idejében, viszont tagadták, hogy a felvételeket átadták volna a szlovák hatóságoknak.

A gyanúsítottak mobiltelefonján megtalálták az újságíró címét és fotóját is, Nagymácsédon is többször jártak, a térfigyelő kamerák rögzítették őket.

A merénylet elkövetéséig egy-egy Alcatel és Nokia mobilt használtak, az egyik gyanúsított közvetlenül a gyilkosság előtt kikapcsolta saját telefonját, és Kuciakék háza előtt aktiválta a másik készüléket.

Kuciak-gyilkosság: négy órás tárgyalás után előzetesben a gyanúsítottak
Andruskó Zoltán nem lebbezett fel, ő nem kizárt, hogy együttműködik a rendőrséggel.

Ján Kuciakot és barátnőjét tavaly február végén találta meggyilkolva a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban a rendőrség.

Az újságíró halála – akit a rendőrség szerint feltételezhetően munkájával összefüggésben öltek meg – közfelháborodást váltott ki az országban, és heteken belül korábban sosem látott tüntetéssorozathoz illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett.

A történések végül a kormány több tagjának távozásához – köztük Robert Fico kormányfő lemondásához és a kabinet széleskörű átalakításához vezettek. A kettős gyilkosság kivizsgálása azóta is tart.

A szlovák rendőrség tavaly szeptemberben nyolc személyt vett őrizetbe Ján Kuciak oknyomozó újságíró és mennyasszonya meggyilkolása ügyében folytatott nyomozás során.

Kiemelt kép: MTI/TASR/Jakub Kotian

Ajánlott videó

Olvasói sztorik