Nagyvilág

Német ügyész kerülhet az Európai Ügyészség élére

Meghallgatták az Európai Ügyészség vezetői posztjára esélyes három jelöltet kedden az Európai Parlament illetékes szakbizottságai, amelyek szerdán szavaznak arról, hogy kit támogatnak.

A sajtó híreiben elsősorban Laura Codruta Kövesit, a román korrupcióellenes ügyészség volt vezetőjét emelték ki,

de mellette Jean-François Bohnert francia és Andres Ritter német ügyészt is meghallgatta a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi, illetve a költségvetés-ellenőrzési bizottság. Mindhárom jelöltet nagyjából egy órán keresztül kérdezgették a képviselők a brüsszeli ülésen.

A leendő főügyészt az EU társjogalkotó szervei – a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament – közös megegyezéssel hét évre nevezik ki.

Diplomáciai források szerint az EU-tagállamok nagyköveteinek titkos szavazását előző héten Bohnert nyerte 50 ponttal, Kövesi és Ritter 29-29 pontot ért el.

Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett uniós megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben 22 tagállam vesz részt, Magyarország nincs köztük. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő gyűjt aláírást azért, hogy Magyarország mégis csatlakozzon.

Laura Codruta Kövesit tavaly nyáron mentették fel a több száz román politikust rács mögé küldő román korrupcióellenes ügyészség éléről az igazságügyi miniszter kezdeményezésére, aki szerint mandátuma idején visszaéléseket követett el a szervezet.

A bukaresti kormány hevesen tiltakozik és kampányol Kövesi európai főügyészi megválasztása ellen, ami a szakemberek szerint meglehetősen átpolitizálttá teszi az ügyet és rontja a volt román korrupcióellenes ügyész esélyeit.

Kiemelt kép: OLIVER WEIKEN / DPA / dpa Picture-Alliance 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik