Nagyvilág

Véres fejű Kadhafival üzent Madurónak egy amerikai szenátor

Marco Rubio amerikai republikánus szenátor eddig sem finomkodott, ha Nicolas Maduro venezuelai elnökről és annak rezsimjéről volt szól, a hétvégén azonban szintet lépett.

Előbb az amerikaiak által letartóztatott Manuel Noriega volt panamai diktátorról tett ki egy előtte-utána képet, néhány órával később pedig Moammer Kadhafi líbiai diktátorról. Kadhafi az egyik képen még hatalma teljében látható, a másikon pedig véres fejjel, a meglincselése közben.

Bár a Maduro-rezsim semmiképpen sem mondható emberségesnek, Rubio kritikusai szerint ez az összehasonlítás könnyen a visszájára tud elsülni. Egyrészt azért, mert ezzel adja a lovat Maduro propagandája alá, amely szerint az amerikaiak bele akarnak avatkozni az ország életébe.

Másrészt azért, mert Kadhafi 2011-es halálának körülményei megkérdőjelezhetők, emberi jogi szervezetek szerint akár háborús bűnként is értelmezhető.

Kadhafi borzalmas ember volt. De egy amerikai szenátor azt ünnepli, hogy Kadhafit megerőszakolták egy bajonettel és halálra verték az utcán. Micsoda világban élünk,

írta a Twitteren Dan Murphy újságíró.

Ian Bremmer politológus szerint Maduro legyőzésének nem az a módja, hogy egy újabb Líbiát követelünk, mert így nem lesz sem béke, sem növekedés Venezuelában. A nemzetközi kapcsolatokat tanító Oliver Stuenkel ennél még karakánabbul fogalmazott, „hihetetlenül ostobának” minősítette Rubio megnyilatkozását.

(Slate)

Kiemelt kép: Marco Rubio, Europress/Luis ROBAYO/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik