Nagyvilág

Lenyűgöző „tűzzuhatagot” örökítettek meg

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy magma folyik végig a szirt oldalán, valójában még csak nem is forró park a „tűzzuhataga”. A jelenséget ugyanis nem tűz, hanem az olvadó hó és a lemenő Nap fénye idézi elő – írja a Live Science.

A Yosemite-i tűzzuhatag szinte minden évben látható február közepétől a hónap végéig, amikor a parkban található híres szirt, az El Capitan tetején elkezd olvadni a felhalmozódott hó. A szikla oldalán kialakuló szezonális vízesést Horsetail-zuhatagnak nevezik.

https://www.instagram.com/p/BuEbRpVHZ8d/

Ahogy az olvadékvíz 457 méteres magasságból elkezd aláhullani, a lemenő Nap megvilágítja a vizet, tiszta idő mellett a zuhatag így sárgás, narancssárgás, esetenként rózsaszín árnyalatot ölt. Az esemény úgy néz ki, mintha tűz folyna végig az El Capitanon. Megfelelő körülmények között a jelenség nagyjából tíz percig tart, igaz, a legkisebb köd vagy felhőtakaró is elég lehet ahhoz, hogy pillanatok alatt elmúljon.

Bár a jelenség kialakulása egyáltalán nem garantált, a Yosemite-i tűzzuhatag így is minden évben ezreket csábít a parkba.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik