Nagyvilág

Felrobbantották Pablo Escobar hírhedt főhadiszállását

Lebontották Pablo Escobar hírhedt erődítményét, miután egyre többen keresték fel a komplexumot, hogy leróják tiszteletüket a drogbáró előtt – írja a Daily Mail. Escobar az 1980-as években élt az úgynevezett Monaco-apartmanokban. Federico Gutierrez medellíni polgármester szerint a főhadiszállás idővel a gonoszság szimbólumává vált.

A komplexum felrobbantását mintegy 1 600 ember nézte a helyszínen.

Az építmény helyén egy emlékművet fognak állítani Escobar áldozatainak.

Emellett egy parkot és egy múzeumot is ki akarnak alakítani az egykori Monaco-apartmanoknál.

Gutierrez szerint a nyolcemeletes komplexum az utóbbi időkben a kábítószer-túrák egyik kedvelt célpontjává vált, melyek nem elítélik, hanem kifejezetten csodálják Escobar rendszerét.

Az erődítmény lebontását sok helyi elítéli, mivel a döntésben egy fontos történelmi emlék megsemmisítését látják. A hatóságok azonban kiemelték, hogy céljuk a robbantással az volt, hogy a történelmi narratíva fókuszát az elkövető helyett az áldozatokra helyezzék. Ivan Duque, Kolumbia elnöke szerint ezzel az illegalitás kultuszát szüntették meg.

A Monaco-apartmanok egyébként már túléltek egy robbantást: 1987-ben a komplexumnál egy autóba rejtett bombával próbálták meg megölni Escobart a rivális Cali-kartell tagjai. Az építményt 1990-ben sajátította ki az állam.

Kiemelt fotó: Wikimedia Commons/Közkincs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik