Nagyvilág

Politikai karrierbe kezdene a legendás asztronauta

Mark Kelly volt amerikai űrhajós Arizona szövetségi állam szenátora szeretne lenni a Demokrata Párt színeiben. A korábbi asztronauta szombaton Tucsonban indította meg választási kampányát.

Mark Kelly az első demokrata párti jelölt, aki megkezdte kampányát a 2020-as választásra – írja az MTI. Az arizonai helyszínválasztás nem véletlen, hiszen 2011-ben Tucsonban követtek el sikertelen merényletet Kelly felesége, Gabrielle Giffords kongresszusi képviselő ellen. Az élelmiszerkereskedésben végrehajtott támadásban hat ember vesztette életét, Giffords fejlövést kapott.

Arizona szenátora 2018. augusztusi haláláig a republikánus John McCain volt, helyére Martha McSallyt, az állam volt kongresszusi képviselőjét nevezték ki ideiglenesen.

Kelly vadászpilóta volt az első öbölháború idején. Az egykori űrhajós azzal vált ismerté, hogy ikertestvérével, a szintén asztronauta Scott Kellyvel részt vett a NASA példátlan ikerkísérletében, melyben azt vizsgálták, hogy milyen különbségek jelentkeznek a Földön tartózkodó Mark, illetve az űrben lévő Scott Kelly szervezete között.

Megbolondítja a szervezetet az űrutazás
A szakértők egyelőre nem tudják, hogy a változások negatívnak vagy pozitívnak tekinthetőek-e.

A felesége elleni merénylet után Mark Kelly kiállt a fegyvertartás szigorítása mellett. Szenátusi választási kampányának középpontjába a klímaváltozás, az egészségügy, a felsőfokú tanulmányok lehetőségei, a fegyvertartás és a bevándorlás kérdéseit állította.

Kiemelt fotó: Bryan Bedder / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik