Nagyvilág

A horvát médiában terjeszkedhet tovább Habony Árpád köre

Horvátországban venne televíziót az egykori köztévés Schatz Péter – számolt be a helyi sajtó kedden. A Nacional által megszerzett dokumentumok szerint a Habony Árpád körébe tartozó Schatz megkereste zágrábi Z1 televízió igazgatóját és ajánlatot tett a televízió többségi tulajdonának megszerzésére.

A lap szerint Schatzék már tettek is egy nagyvonalú ajánlatot, méghozzá a magyar médiapiacot letaroló és 476 sajtóterméket magában foglaló Közép-Európai Sajtó- és Médiaalapítványon (KESMA) keresztül.

Amint arról több cikkben is beszámoltunk, több, Fidesz-közeli médiacég is terjeszkedik külföldön. Egyrészt Szlovéniában, ahol a magyar Ripostot kiadó cég társaival együtt beszállt az Orbán Viktorral kiváló viszonyt ápoló politikus, Janez Janša párttévéjébe. Igaz, februárban a köztévé egyik vezérigazgató-helyettesének, Adamik Ágnesnek a cége, a novemberben alapított Hespereia Vagyonkezelő Zrt. kivásárolta a Ripostot.

Ezzel párhuzamosan Adamik Macedóniában is beszállt a médiapiacra, ott a Magyarországra szökött és itt menedékjogot szerző Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt támogató sajtótermékekben szerzett részesedést Schatz Péterrel együtt.

Az Orbán-kormányhoz közel álló médiacégek eddig nem voltak jelent a horvát piacon, így ha megkötik az üzletet, a Z1 lehet az első állomás. Ez a lépés már csak azért is érdekes, mert Horvátországban most is zajlik a Hernádi Zsolt Mol-vezérrel és Ivo Sanader volt horvát miniszterelnökkel kapcsolatos vesztegetési ügy tárgyalása, Hernádit pedig gyakran látni focimeccseken Orbán Viktor társaságában.

(Nacional, Index.hr)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik