Nagyvilág

Orbán-ellenes fake news terjed Ukrajnában

Több ukrán portál is közölt egy levelet, amit a címzett nem kapott meg, szerzője pedig nem is létezik.

Néhány napja ismertette az Ukrinform kijevi hírügynökség egy állítólagos ukrán–magyar kettős állampolgár Grezsa István magyar kormánybiztoshoz írt levelét. A levél fotója, és fordítása megjelent több ukrán hírportálon – írja a Kárpátalja.net.

A portál szerint a magyar hatóságok és az Orbán-kormány elleni hangulatkeltésre törekedett a levél. Egressy Tibor benei (nyírmeg­gyesi) lakos nehezményezte, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmeggyesen élő, ott nyugdíjellátást kapó kárpátaljaiak miatt vizsgálódik a magyar ügyészség.

A férfi azt is felháborítónak nevezte, ahogy a magyarok a határon a kettős állampolgárokkal bánnak. Megjegyezte, amikor Orbán Viktorra kellett szavazni, azonnal átengedték. Grezsa István közbenjárását kérte, különben nem szavaznak legközelebb a Fideszre.

Nem ezt érdemeljük, nem ezért szavaztunk Orbánékra.

A Kárpátalja.net kérdésére Vincze István, Bene polgármestere tudatta, az Ukrinform cikkét olvasta, de Egressy Tibor nevű lakos sem most, sem korábban nem élt náluk.

Nincsenek Egressy nevűek a faluban, és azóta sem jelentkezett be ilyen nevű ember hozzánk.

A portállal a kormánybiztos azt közölte, hogy Egressy Tibortól sem postán, sem elektronikus formában nem kapott levelet. Arra szívesen válaszolna, de egy nem létező embernek nem tud.

Grezsa István szerint a levél egy primitív provokáció. Reméli, hogy csak egy véletlen kisiklás volt, amihez hasonló a jövőben nem lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik