Nagyvilág

Teljes mentességet kap Putyinék bankja az Orbán-kormánytól

Egy parlament előtt lévő jogszabálytervezet teljes mentességet ad majd a Magyarországon működő Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és egyéb hatóságok ellenőrzései alól, írja az Index.

A dokumentum alapján Magyarország biztosítja az irodaépületeket, a bankelnök hivatalos rezidenciáját és az ingatlanok biztonságát és nyugalmát a banknak.

A bank bármilyen szabályt kialakíthat, ami ahhoz szükséges, hogy az irodaépületben a tevékenységét gyakorolja. Az intézmény ingóságait semmilyen hatóság nem foglalhatja le, kobozhatja el, sőt, a bank minden tulajdona és eszközei mentesülnek mindenféle korlátozás, szabályozás, ellenőrzés és moratórium alól.

Hovatovább, az NBB minden Magyarországon található minden eszköze, jövedelme és tulajdona mentességet élvez minden adó- és egyéb közteher megfizetésétől, akár országos, akár helyi szinten, kivéve a szolgáltatási díjakat.

A lap cikkében arról is ír, a bank dolgozói és elsősorban vezetősége diplomáciai mentességben részesülnek, de korlátozás nélkül, állampolgárságtól függetlenül jöhetnek Magyarországra azon szakértők és tanácsadók is, akik a Bank érdekében helyszíni látogatásokon vesznek részt.

Az Index megjegyzi, a kormány álláspontja szerint a székhely Magyarországra telepítése erősíteni fogja Magyarország és Budapest nemzetközi pénzügyi központ jellegét. De hogy mitől, arra nincs kiforrott válasz. Az egyetlen érv az, hogy jelenleg öt szupranacionális fejlesztési bank székhelye található az Európai Unió területén, de egyik sem a közép-európai régióban.

Kiemelt kép: 24.hu / Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik