Nagyvilág

Németország még mindig fizeti a náci SS egykori belga és brit katonáinak nyugdíját

Belga és brit nyugdíjasok tucatjai kapnak napjainkban is titokban a nyugdíjat Németországból azért, mert a II. világháború idején együttműködtek Adolf Hitler náci rendszerével.

Egy belga parlamenti dokumentum szerint a nemzeti hatóságok számára eddig nem volt megismerhető, hogy Németországból kiket támogat Belgiumban és Nagy-Britanniában, a névsort csak a német nagykövetek láthatták, így a pénzek után még adót sem kell fizetnie az érintetteknek. Belgiumban 30 körüli a kedvezményezettek száma, a Nagy-Britannia-i nyugdíjasokról nem tesz említést a dokumentum.

A EuroNews híradása szerint a titkos német járadék kedvezményezettjei olyan állampolgárok, akik a német megszállás után felesküdtek a náci hatalom támogatására, majd pedig beléptek az SS-ben. Németország annak ellenére folyósítja az összegeket, hogy Belgiumban például bíróság elé állították, és elítélték a kollaboránsok nagy részét.

A belga parlament felszólította a kormány, hogy forduljon hivatalos megkereséssel Berlinhez az ügyben. A javaslatot benyújtó négy képviselő szerint Nagy-Britanniában is hasonló a helyzet: a hatóságok tudta nélkül érkeznek oda is a pénzek, a német fél hivatalosan sosem kommunikálta a nyugdíjak hátterét, így az adóhatóságok elől is rejtve maradtak évtizedekig ezek a bevéltelek.

A nyugdíjak összege havi 435 és 1275 euró között mozog, ami kifejezetten nagy pénz a munkatáborokba deportáltaknak fizetett havi 50 eurós jóvátételi díjjal összehasonlítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik