Nagyvilág

Fideszes EP-képviselő Brüsszelben: Csak 31 százalékban kormánybarát a magyar média

Az Európai Bizottság felkérte a firenzei székhelyű háttérintézményét, hogy sürgősséggel készítsen egy jelentést a magyarországi médiahelyzetről, különös tekintettel a kormányzati médiaholdingra – ezt a Bizottság egyik tisztségviselője jelentette be az Európai Parlamentben, írja az Eurológus.

Az EP Kulturális és Oktatási Bizottsága a magyarországi médiahelyzetről is tárgyalt Brüsszelben, ennek legfőbb oka a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány megalakulása volt. Az Eurológus beszámolója szerint Giuseppe Abbamonte, az Európai Bizottság médiapolitikáért felelős igazgatója azt mondta, hogy legutóbbi 2017-ben készült átfogó jelentés a magyar sajtóról. Már ekkor is komoly problémákat tapasztaltak, ami a KESMA létrejöttével csak súlyosbodott.

Bocskor Andrea is felszólalt, a Fidesz EP-képviselője szerint valószínűleg azért van problémájuk a magyar sajtóval a kritikus képviselőknek, mert

itt egy konzervatív-keresztény értékeket közvetítő és egy nyomtatott médiát megmentő céllal létrehozott nemzeti stratégiailag fontos projektről van szó.

Bocskor Andrea azt is elmondta, hogy a KESMA létrejötte csak szerkezeti változást jelent, és

69 százalékban még mindig kormánykritikus a magyar média és csak 31 százalékban kormánybarát.

Bocskor ezt a kijelentését a Médianéző Intézet elemzésére alapozta, amit az Európai Bizottság igazgatója elkért a képviselőtől.

(Kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik