Nagyvilág
Párizs, 2019. február 20.
Az elmúlt hetekben elkövetett antiszemita támadások elleni tiltakozás résztvevõi Párizsban 2019. február 19-én. Az antiszemitizmus elleni országos megmozdulást az ellenzéki szocialisták kezdeményezték tiltakozásul az ellen, hogy a hivatalos adatok szerint tavaly 74 százalékkal növekedett az antiszemita incidensek száma az elõzõ évhez képest, valamint a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek felvonulásain rendszeressé váltak az antiszemita szlogenek és cselekmények.
MTI/EPA/Ian Langsdon

Az antiszemiták ellen tüntettek a franciák

Csaknem hetven városban vonultak az utcára.

Tízezrek tiltakoztak kedd este mintegy hetven francia városban az elmúlt hetekben elkövetett antiszemita támadások ellen. A tüntetések napján a francia elnök a Soá emlékhelyen koszorúzott a parlament két háza elnökének kíséretében.

Emmanuel Macron a Strasbourghoz közeli Quatzenheim zsidó temetőjében járt, ahol ismeretlenek keddre virradó éjjel csaknem száz sírt meggyaláztak, horogkeresztet festettek rájuk.

Quatzenheim, 2019. február 19.
Emmanuel Macron francia elnök (j) az egyik meggyalázott sírkõ mellett a Strasbourghoz közeli Quatzenheim zsidó temetõjében 2019. február 19-én, az antiszemitizmus elleni franciországi tiltakozások napján. Az antiszemitizmus elleni megmozdulásokat a szocialisták kezdeményezték tiltakozásul az ellen, hogy a hivatalos adatok szerint tavaly 74 százalékkal növekedett az antiszemita incidensek száma az elõzõ évhez képest, valamint a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek felvonulásain rendszeressé váltak az antiszemita szlogenek és cselekmények.
MTI/EPA/Pool/Frederick Florin
Macron elnök az egyik meggyalázott sírkő mellett.  MTI/EPA/Pool/Frederick Florin

Az országos tüntetést az ellenzéki szocialisták kezdeményezték, miután a a hivatalos adatok szerint tavaly 74 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma. A kormány ellen tiltakozó sárgamellényesek felvonulásain is rendszeressé váltak az antiszemita szlogenek, akciók.

A párizsi République tér zsúfolásig megtelt.  Mintegy 20 ezren gyűltek össze „Elég volt – nem az antiszemitizmusra” feliratú táblák alatt.

Párizs, 2019. február 20.
Az elmúlt hetekben elkövetett antiszemita támadások elleni tiltakozás résztvevõi Párizsban 2019. február 19-én. Az antiszemitizmus elleni országos megmozdulást az ellenzéki szocialisták kezdeményezték tiltakozásul az ellen, hogy a hivatalos adatok szerint tavaly 74 százalékkal növekedett az antiszemita incidensek száma az elõzõ évhez képest, valamint a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek felvonulásain rendszeressé váltak az antiszemita szlogenek és cselekmények.
MTI/EPA/Ian Langsdon
Párizs, 2019. február 20. MTI/EPA/Ian Langsdon

Edouard Philippe miniszterelnök, Francois Hollande és Nicolas Sarkozy volt államfők mellett a kormánytagok kétharmada és több mint ötven politikai párt képviselője volt ott, de főbb (a zsidó, a katolikus, a protestáns, az ortodox, a muzulmán és a buddhista) vallások képviselői is részt vettek a tüntetésen.

Az antiszemitizmus nem a zsidók ügye, hanem minden franciáé

– mondta a tüntetés előtt francia újságíróknak Francois Hollande.

Párizs, 2019. február 20.
Francois Hollande volt francia elnök az elmúlt hetekben elkövetett antiszemita támadások elleni tiltakozáson Párizsban 2019. február 19-én. Az antiszemitizmus elleni országos megmozdulást az ellenzéki szocialisták kezdeményezték tiltakozásul az ellen, hogy a hivatalos adatok szerint tavaly 74 százalékkal növekedett az antiszemita incidensek száma az elõzõ évhez képest, valamint a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek felvonulásain rendszeressé váltak az antiszemita szlogenek és cselekmények.
MTI/EPA/Ian Langsdon
MTI/EPA/Ian Langsdon

Nicolas Sarkozy szerint volt elnök szerint

egyesek provokálnak, sértegetik az állam tekintélyét, amire az államnak válaszolnia kell. Biztos vagyok abban, hogy megteszi, de most kell megtennie és a lehető leghatározottabban.

A félórás párizsi rendezvényen egy rabbinő mondott beszédet.

Amikor az antiszemitizmus felüti a fejét, bárhonnan is jön, az próba a nemzet számára. A méltóságának és a nagyságának próbája

– mondta Delphine Horvilleur. 

A megemlékezés végén – amelyen fiatalok olvastak fel zsidókról szóló vagy zsidóktól származó szövegekből – Abd al Malik  muzulmán énekes vezetésével a tömeg elénekelte a Marseillaise-t.

A radikális jobboldali Nemzeti Tömörülést vezető Marine Le Pen külön emlékezett meg a Párizshoz közeli Bagneux-ben, a 2006-ban egy iszlamista csoport által megölt Ilan Halimi emléktáblájánál, ahol szóvá tette, hogy a szocialisták őt nem hívták meg a párizsi megemlékezésre.  A radikális Baloldali Lázadó Franciaország elnöke, Jean-Luc Mélenchon Marseille-ben volt a tiltakozónapon. Ott mintegy 1500-an vettek részt az antiszemitizmus elleni rendezvényen.

Francia elemzők szerint a három hónappal ezelőtt szociális követelésekkel indult elitellenes sárgamellényes mozgalom megmozdulásai hoztak felszínre tabukat és erősítik a gyűlölködést. Szakértők három forrását látják a francia antiszemitizmusnak.

Az első: a radikális iszlám, amely a második világháború után betelepített muzulmánok körében nyert teret, míg a sárgamellényesek megmozdulásain a hagyományos szélsőjobboldali nézet és a szélsőbaloldalhoz kapcsolható politikai anticionizmus figyelhető meg.

Az antiszemitizmus mindannak a tagadása, ami a köztársaság és ami Franciaország

– írta a Twitteren Emmanuel Macron, míg Edouard Philippe kormányfő egy lapinterjúban úgy vélte, azért kell

teljesen eltökéltnek, mondhatnánk, dühösnek lenni az antiszemitizmus elleni küzdelemben, mert az nagyon is mélyen gyökerezik a francia társadalomban.

A kormányfő hazug, abszurd állításnak nevezte, hogy a sárgamellényes mozgalom lenne antiszemita, ők csak felszakítottákl a gátakat. (mti)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Csunderlik P�rrel �Hatos P�al, t�n�ekkel besz�ett�
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.