Nagyvilág

Egy foglyul ejtett rendőrt és egy katonát is kivégzett az Iszlám Állam

Kivégeztek két embert az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei kedden az előző nap Irak nyugati részén ejtett foglyaik közül – közölték iraki hatóságok.

A tizenkét embert a dzsihadisták hétfőn rabolták el az ország szaúd-arábiai határhoz közeli részén.

Szalám Abdulkáder rendőrfőnök szerint a kivégzett foglyok egyike az iraki hadsereg katonája volt, a másik pedig egy rendőr.

Abdulkáder hozzátette, a hatóságok nagy erőkkel keresik az elrabolt embereket, és akciót indítanak a dzsihadista sejt felszámolására.

2017 decemberében Haider al-Abádi akkori iraki miniszterelnök bejelentette, hogy az ország egész területét felszabadították az Iszlám Állam uralma alól. A biztonsági helyzet Irakban azóta jelentősen javult, az ország nehezen megközelíthető, sivatagos térségeiben azonban továbbra is bujkálnak dzsihadisták. Az általuk elkövetett merényleteknek nem csupán a biztonsági erők tagjai, hanem civilek is gyakorta áldozataivá válnak.

Kiemelt kép: Keresztény család egykori házának romjai az Iszlám Állam dzsihadista terrorszevezet elleni harcok színterén, az észak-iraki Bartellában 2019. január 18-án. Két évvel az után, hogy a várost felszabadították az Iszlám Állam uralma alól, az egykor itt élő 3800 keresztény családnak kevesebb mint az egyharmada tért vissza, tartva a sabak síita nemzeti kisebbségtől, amelynek tagjai alkotják a várost uraló milícia többségét. Az itteni keresztények nagy része most Erbíl keresztény elővárosában, Ankavában lakik. (MTI/AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik