Nagyvilág

Milliárdokat adott a kormány határon túli „vallásos könnyűzenére”

Idén és a következő években is évi 905 millió forintot költ a kormány „a vallásos könnyűzene alkotói kiteljesedését elősegítő rendszerek” kialakítására és fenntartására, az ilyen zene „társadalmi kiteljesedését elősegítő rendszerekre” pedig idén 800 milliót – írta a hvg.hu. Bár azt nem tudni, hogy ez pontosan mit jelent, a kormány határozata szerint a cél a kárpát-medencei vallási hagyományok megőrzése, valamint „életben tartása és élővé tétele”.

Arról is döntöttek, hogy közelebbről meg nem határozott „erdélyi intézmények működésének és beruházásainak finanszírozása érdekében” csaknem 1,2 milliárdot utalnak ki a Bethlen Gábor Alapnak.

Kereken 1,3 milliárd forint jut II. Rákóczi Ferenc igen rossz állapotban lévő szülőházának helyreállítására és „az épület történelmi jelentőségének megfelelő rangú kiállítás” megrendezésére a szlovákiai Borsiban.

A kisszámú szlovéniai magyarság szervezete, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség „működésének és beruházásának támogatására” idén 700 millió forintot ad a magyar kormány a jövő évtől pedig évente 25 millió forintot.

Kiemelt kép: Pusztinai asszonyok csángó népviseletben a romániai Bákóban, a Szent Miklós-templomban tartott első magyar nyelvű római katolikus szentmise után 2019. január 27-én. Engedélyezte a jászvásári (Iasi) római katolikus püspökség, hogy havi egy magyar misét tartsanak moldvai megye székhelyén. (MTI/Veres Nándor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik