Nagyvilág

A cseh rosszlányok többsége jó anya

Mintegy 13 ezer szexmunkásról tudnak. A többség egyedülálló nő, aki másként nem tudna megélni.

A Rozkos bez rizika (Élvezet kockázat nélkül) nevű civil szervezet szerint a cseh prostituáltak nagy része a szociális helyzete miatt lesz szexmunkás. Nem talál ugyanis olyan munkát, amiből meg tudna élni, el tudná tartani gyermekét.

A tipikus cseh prostituált általában 30 év körüli, elvált, aki két gyermeket nevel egyedül. Kisebb településről származik, de tevékenységét nagyobb városban végzi

– közölte a szervezet. Sokuknak van munkahelye, de keresetéből nem tud megélni. A cseh prostituáltak több mint tíz százaléka három vagy annál több gyermeket nevel.

Anyák, akik titokban prostituáltak
A szexmunkások az életüket kockáztatják a jólétért.

A szervezet a kilencvenes évek második felében alakult azért, hogy lerombolja az előítéleteket és elérje a prostitúció legalizálását.

A nők jelentős része nem ismeri be, hogy szexuális szolgáltatásokból él.

– mondta a szervezet vezetője. Barbora Psenicová szerint az előítélet, megbélyegzés miatt nem merik bejelenteni a nők rajtuk elkövetett erőszakot, zsarolást és más hasonló dolgokat.  

Kevesebb a vendégmunkás

A civilek felmérése szerint egy egyórás utcai aktus átlagosan 300 koronába (3780 forint), a magánlakásokban ezer koronába (12 600 forint), a klubokban 3000 koronába (37 800 forint) kerül.

A pénz egy részét, gyakran a felét is, mindig a lányokat futtató férfiak teszik el. Tíz éve, 2008-ban egy felmérés szerint a Csehországban dolgozó prostituáltak mintegy 40 százaléka más kelet-európai államokból, elsősorban Ukrajnából, Romániából, Bulgáriából, Oroszországból és Szlovákiából származott. Mostanra arányuk 18-20 százalékra csökkent.

14 milliós büntetés egyetlen szexmunkásnak
A prostituáltaknak is van B-terve, válság idején lehet náluk alkudni, viszont mindennél jobban várnak a jogszabályi változásokra. Kerekasztal-beszélgetésen jártunk.

A sajtóban megjelent becslések szerint a prostitúcióra évente mintegy tízmilliárd koronát (mintegy 126 milliárd forintot) költenek a csehek. Ez az ország GDP-jének 0,2 százaléka.

Mesélt a férfi, akit azért fizetnek, hogy bordélyházakba járjon
„Nem egyszerű olyan, masszázst hirdető helyet találni, ahol valójában nem szexet ajánlanak.”

A szolgáltatás átalakulóban van, egyre kevesebb az utcalány, a legkülönfélébb erotikus klubok, bárok és szalonok egyre több embert foglalkoztatnak. Csehországban évek óta nyílt vita folyik arról, hogy engedélyezni kellene a nyilvánosházakat. A prostitúció jelenleg sem számít bűncselekménynek. (mti)

Kiemelt kép: police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik