Nagyvilág

Öngyilkos merénylet egy nigériai mecsetben

Legalább tizenegy ember meghalt.

Iszlamisták követhették el az öngyilkos merényletet az északkelet-nigériai Kushari egyik mecsetjében. Borno állam rendőrfőnöke szerint a terrortámadásban a tizenegy halott mellett legalább tizenöten megsebesültek, néhányan közülük súlyosan.

Három fegyveres hatolt be az imaházba szombat reggel és kezdett lövöldözni a hívekre, majd működésbe hozták a testükre erősített robbanószert. A tizenegy halott között van a három elkövető is.

A hatóságok szerint a merényletet az Iszlám Államnak hűséget fogadott Boko Haram harcosai követték el. A terrorszervezet tíz éve küzd egy iszlám alapokon nyugvó állam megteremtéséért.

A merényletet egyébként ugyanazon a napon követték el, amelyen az elnökválasztást is tartották volna. Azonban órákkal a szombati kezdés előtt a nigériai központi választási bizottság váratlanul a jövő hétre, február 23-ra halasztotta a voksolást.

Az még nem világos, hogy a terrortámadás kapcsolatban áll-e az elnökválasztással. A mostani elnökválasztáson Muhammadu Buhari a második államfői ciklusért indul, fő vetélytársa Atiku Abubakar korábbi alelnök.

Buhari elnök kormányzata korábban többször azt állította, hogy országa megnyerte a terroristák ellen vívott háborút. Az államfő tavaly júniusban kijelentette: az ország észak-keleti térsége már konfliktus utáni stabilizációs szakaszba lépett. Ezzel szemben a Boko Haram a nyár vége óta fokozta a támadásait, az utóbbi hónapokban katonák és civilek százait ölve meg. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik