Nagyvilág

Nigéria: tömegpánik a stadionban, 14 halott

A nigériai elnök kampánygyűlésének végén történt a tragédia. A halálos áldozatok száma még emelkedhet.

Legalább 14 ember halt meg, amikor kedd este Muhammadu Buhari nigériai elnök kampánygyűlésének végén tolongás alakult ki Port Harcourt egyik stadionjában. A Vanguard című lap újságírója a helyszínről jelentette, hogy a nagygyűlésről a csoport sietve távozni akart, a stadion egy zárt kapujához keveredett.

A hátulról szakadatlanul érkezők miatt a tömeg feltorlódott, és eltaposta a pánikszerű tolongásban földre került embereket.

A halálos áldozatok számát a városi klinika szóvivője közölte, de jelezte, az nem végleges, a sebesültek közül sokan sürgősségi ellátásra szorulnak. Az államfői hivatal sajnálatát fejezte ki az értelmetlen tragédia miatt, gyors felépülést kívánt a sérülteknek.

Nigériában, amely a maga mintegy 190 milliós lakosságával Afrika legnépesebb állama, szombaton tartanak parlamenti és elnökválasztást, de az eredmény már előre vitatottnak látszik.

A második ciklusát töltő, 76 éves államfő, Muhammadu Buhari és legfőbb vetélytársa, a 72 éves Atiku Abubakar korábbi alelnök hívei már több városban összecsaptak.

A múlt hét végén öt halálos áldozata volt a kormányzó Haladó Erők Kongresszusa (APC) és az ellenzéket vezető Demokratikus Néppárt (PDP) szimpatizánsai közötti leszámolásnak.

Elemzők szerint Nigériában szinte hagyománya van, hogy a szavazás idején fellángol az erőszak; 2011-ben az elnökválasztás eredményének kihirdetése után mintegy ezren haltak meg. (mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik