Nagyvilág

Hiányos nyelvtudása miatt kaszáltak el egy magyar orvost Angliában

A sebészt korábban fel is függesztették súlyos műhiba miatt.

Angol nyelvtudásának fejlesztésére köteleztek egy magyar orvost Angliában – írja a Daily Mail.

A manchesteri gyermekkórházban dolgozó sebész azért került a brit orvosi panasztestület elé, mert többször nem sikerült teljesítenie a nyelvi szintfelmérőket. A bulvárlap szerint 2009-ben fegyelmit kapott, mert egy négyéves kisfiúnak csaknem halálos koncentrációjú fenololdatot adott be – félreolvasta a címkét, így ötszázalékos helyett nyolcvan százalékos volt az injekció. A gyermeken a műhiba miatt harminc műtétet kellett elvégezni, belének egy részét eltávolították, és sztómazsákot kell használnia.

Az ügy miatt 2012-ben három hónapra felfüggesztették az orvost. Már akkor felmerült, hogy hiányos nyelvtudása miatt nem tudott megfelelően kommunikálni kollégáival a műtét alatt. A gyermeksebész arra hivatkozott, hogy túlterhelt volt, munkája mellett tanított és fontos kutatásokban vett részt, a műhiba óta pedig rémálmokkal és álmatlansággal küzdött.

A magyar orvos felügyelet alatt tovább dolgozhatott, de 2017-ben az IELTS szintfelmérőn csak 6.0-s értékelést ért el a szükséges 7.5 helyett. A panasztestület meghallgatásán elhangzott, hogy nehezen értették meg az orvos által angolul adott utasításokat, kollégái viszont azt mondták: számottevően fejlődött a nyelvtudása, és képes volt részt venni a megbeszéléseken. Ügyvédje szerint a sebészt hiányos nyelvtudása nem akadályozta a kommunikációban, a betegek számára ez nem jelentett veszélyt.

A testület elnöke, David Urpeth azt mondta, figyelembe vették az orvos képzettségét és megbecsültségét, de azt nem hagyhatják figyelmen kívül, hogy a nyelvi szintfelmérőket nem tudta teljesíteni. Szerintük a nyelvtudás hiánya kockázatos a betegek szempontjából, és a közvéleményt is meglepné, ha ennek nem lenne következménye.

A panasztestület az orvost arra kötelezte, hogy jelezze, ha újra orvosként dolgozik, és mutasson fel sikeres nyelvvizsgát. A szakmai munkáját illető vádak alól ugyanakkor felmentették. (Illusztráció: Europress – GODONG / BSIP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik