Nagyvilág

Évente 12 millió kislány kényszerül házasságra

Az UNICEF szerint 2030-ig újabb 150 millió gyereket fenyeget ez a veszély.

Bár a gyermekházasságok száma globálisan csökken, a világ egyes részein még mindig eredménytelen a küzdelem a 18 éven aluli lányok férjhez adása ellen. Ha a tendencia nem változik, 2030-ig további 150 millió gyerekből válik feleség és anya, noha nekik még a játékkal, a tanulással kellene foglalkozniuk – közölte az UNICEF.

Anju Malhotra, a világszervezet szakértője szerint a lányok életére alapvetően és rombolóan hat, ha gyerekként kiházasítják.

Video stillChild screams while being taken from her mother – a still from the UNICEF Child Marriage Campaign, 2018

Az elmúlt évtizedben sikerült megelőzni mintegy 25 millió gyermekházasságot.

Korábban minden negyedik, már „csak” minden ötödik gyereket kényszerítenek házasságra.

További pozitív változások nélkül 150 millió lányt fenyeget a kényszerházasság. Az UNICEF szerint jelenleg 650 millió olyan lány és nő él, akit még a 18. születésnapja előtt adtak férjhez.

Minden hetedik másodpercben tönkremegy valahol egy kislány élete
14 éves, egy 20 éves fiúhoz adták férjhez és már gyereket vár. Csak egy példa.

Világszerte 12 millióra tehető évente a gyermekházasságok száma.

India komoly sikereket ért el visszaszorításukban, de Afrika szubszaharai térségében egyre terjed. 25 éve minden hetedik, napjainkban minden harmadik ember gyerekként köt házasságot. Latin-Amerikában és a karibi térségben nem tesznek ellene semmit.

Gyerekházasság a magas jövedelmű országokban is előfordul. Az USA-ban az államok többségében a törvények lehetővé teszik, hogy kivételesen egy gyerek a 18. születésnapja előtt házasodjon. Az EU tagállamai közül csak négy országban érvényes kivétel nélkül mindenkire, hogy a házasságkötés alsó korhatára a 18. betöltött életév.

Elszökött a nyitrai kislány, mielőtt apja eladta volna
A 12 éves gyereket házasságra akarták kényszeríteni. 

Kiemelt kép: UNICEF

Ajánlott videó

Olvasói sztorik