Nagyvilág

Fogvatartottakat éheztetnek a tompai tranzitzónában

Egy öttagú iraki család nyolc hónapja van bezárva a tompai tranzitzónába, a szülők pedig múlt péntek óta nem kapnak enni – számolt be a Facebookon a Magyar Helsinki Bizottság (MHB). Az egyik kisgyerek súlyos beteg, a szülők azt eszik, ami a gyerekeik ételéből megmarad.

Az MHB a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, hogy lépjenek fel a szülők éheztetése és kínzása ellen. Most megérkezett a bíróság döntése, amelyben felszólítják a magyar hatóságokat, hogy haladéktalanul adjanak enni a fogvatartottaknak.

A július 1-étől hatályba lépett új szabályok nyomán a menedékkérők nagy részét az éheztetés fenyegeti – írták tavaly egy hasonló esettel kapcsolatban. A bevándorlási hivatal azoknak a menedékkérőknek nem adott enni, akiknek a kérelmét elfogadhatatlanság miatt elutasították, de ők ez ellen bírósághoz fordultak. Számukra kötelező tartózkodási helyként a röszkei vagy a tompai tranzitzónát jelölték ki. Márpedig nekik az idegenrendészeti szabályok alapján – a kismamákat és gyerekeket kivéve – nem jár étkezés.

Újra éheztetnek a tranzitzónában!Egy öttagú iraki család nyolc hónapja van bezárva a tompai tranzitzónába. A szülők…

Közzétette: Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee – 2019. február 13., szerda

Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik