Nagyvilág

A brit kormány nem akarja halasztgatni a brexitet

Theresa May brit miniszterelnök szerint változatlan az a brit kormányzati célkitűzés, hogy az Egyesült Királyság március 29-én, szabályozott módon kilép az Európai Unióból.

A konzervatív párti kormányfő a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi félórájában, ellenzéki kérdésre válaszolva leszögezte: a Lisszaboni Szerződés 2017. március 29-én aktivált 50. cikkelye kétévi időtávlatot biztosít a brexit-folyamatra, vagyis ez a határidő idén március 29-én lejár. May szerint a brit kormány változatlan célja az, hogy az Egyesült Királyság e törvényben is rögzített időpontban, megállapodással lépjen ki az EU-ból.

A kérdés felvetésének előzményeként az ITV brit kereskedelmi televízió közölte: egyik riportere hallotta, amint Olly Robbins, a brit kormány brexit-főtárgyalója egy brüsszeli bárban, kollégáival informálisan beszélgetve kijelentette, hogy az alsóház vagy a kilépési megállapodás elfogadása, vagy a brexit hosszas halasztása között választhat.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Alberto Pezzali/NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik