Nagyvilág

Ellopták 400 éves bonsai fáját, szívhezszóló gondozási útmutatót írt a tolvajoknak

Összesen hét díjazott bonsait – kisméretű, különleges gondozást igénylő növényt, amely egy kifejlett fa miniatűre – loptak el egy tokiói házaspár , Seiji Iimura és felesége, Fuyumi   kertjéből. A növények összeértéke 13 millió jen, körülbelül 118 ezer dollár (33 millió forint).

Leírhatatlan, amit érzünk. Különlegesek voltak számunkra

– mondta a BBC cikke szerint Seiji Iimura.

A bonsai egy Kelet-Ázsiából származó, gyakra Japánnal asszociált művészeti forma, amely egy speciális növénytermesztési módszeren alapul. A növényeket cserepekben termesztik, de a kisméretű növény egy kifejlett fa megjelenését mutatja. Gondozásuk szakértelmet igényel.

昨夜、この盆栽と他の盆栽も何点か盗難されました。私にも園にも思いの深い大事な盆栽です。その思いは盆栽が好きな方はお分かりになると思います。皆様、もしどこかでこの盆栽をお見かけになりましたら、是非ご連絡を下さい。宜しくお願い致します!お手数をおかけして申し訳ございませんが、宜しければ拡散をお願い致します。

Közzétette: Seiji Iimura – 2019. január 12., szombat

Az egyik ellopott fa egy Shimpaku Juniper, a gyűjtők és rajongók körében egyik legkeresettebb bonsai típus. Értéke körülbelül 10 millió jen, tehát nagyjából 91 ezer dollár (25,4 millió forint).

A Shimpakunk 400 évet élt, de törődésre van szüksége és nem bír ki egy hetet víz nélkül-

– írta Facebook-oldalán a tulajdonos. Hozzátette:

Örökké élhet, még azután is, hogy mi már meghaltunk. Szeretném, ha az, aki elvitte, alaposan meggyőződne róla, hogy megfelelően van öntözve.

Számos kertész és bonsai-rajongó biztosította együttérzéséről a házaspárt. Egyikük szerint megbocsáthatatlan, ami történt, mert

ezek az emberek nem tudják, mit jelent egyetlen bonsai ellopása, enm beszélve hétről. A bonsaiok azt jelképezik, hogy túl kell lépnünk az emberi kapzsiságon.

Kiemelt képünk illusztráció, egy, a japán császári palotában élő Shimpaku Junipert ábrázol. Forrás: Europress/Biosphoto / Franck Gueffier

Ajánlott videó

Olvasói sztorik