Nagyvilág

Negyvennégyen akarják vezetni Ukrajnát

Egy humorista lehet a befutó, aki épp az ukrán elnököt alakítja egy népszerű sorozatban.

Az ukrán választási tisztségviselők pénteken bejelentették, hogy az országban rekordmennyiségűnek számító 44 jelölt regisztrálta magát a márciusi elnökválasztásra – tudósít az AP hírügynökség.

A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy Volodimir Zelenszkij humorista, aki egy népszerű tévésorozatban épp az ukrán elnököt alakítja, megelőzte a jelenleg hivatalban lévő Petro Porosenkót, valamint a volt miniszterelnök Julija Tyimosenkót. Népszerűségét tévésztársága mellett annak is köszönheti, hogy az ukránok elégedetlenek jelenlegi vezetőikkel.

Az AP által hivatkozott felmérés szerint Zelenszkijnek 21,9 százalékos támogatottsága van, Tyimosenkónak 19,2 százalékos, Porosenko pedig 14,8 százalékkal a harmadik helyen áll.

A 44 jelölt közt van egy férfi, akinek szintén Tyimosenko a vezetékneve, és a keresztneve is J-vel kezdődik. Julija Tyimosenko pénteken rossz szándékú manipulációval vádolta meg Porosenkót, szerinte a regnáló elnök áll a férfi indulása mögött, amivel az a cél, hogy összezavarják a választókat.

Összesen egyébként 93-an indultak volna az elnökségért, a kimaradók legtöbbjét azért nem regisztrálták, mert nem tudták összegyűjteni az induláshoz szükséges 25 millió forintnyi összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik