Nagyvilág

Műtét után tüdőgyulladást kapott a brazil elnök

Bakteriális eredetű fertőzés támadta meg Jair Bolsonaro tüdejét.

Tüdőgyulladása van Jair Bolsonaro brazil elnöknek – jelentette be csütörtökön a Sao Pauló-i Albert Einstein kórház, ahol az elnököt jelenleg ápolják, miután korábban többször is megműtötték őt egy késeléses merénylet okozta súlyos sérüléseivel.

Az orvosai szerdán lázat észleltek nála, amit – amint megállapították – a tüdejét megtámadó fertőzés okozott. A szóvivője szerint „félig intenzív” kezelést alkalmaznak az elnök meggyógyítása érdekében. A láza 38 fokos volt szerdán. A fertőzés bakteriális eredetű.

2018 szeptemberében Bolsonaro – akkor még elnökjelöltként – az ország délkeleti részén található Juiz de Fora városban egy kampányrendezvényen vett részt. Ott egy férfi késsel támadt rá, minek következtében súlyos hasi sérüléseket szenvedett, sürgősségi beavatkozást kellett rajta végrehajtani. A sérülések miatt a sebészek egy mesterségesen létrehozott bélkivezetést alakítottak ki. Az ahhoz használt zacskót (sztómát) január 28-án távolították el a hasfaláról. Azóta kórházban van.

A január végi műtét miatt akkor 48 órára Hamilton Mourao alelnök vette át az államfői feladatokat. (MTI, fotó: Europress – AFP PHOTO – Jair Bolsonaro’s Official Twitter Account)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik