Nagyvilág

Franciaország hazahívta a római nagykövetét

Párizs és Róma között nagyon feszült a diplomáciai viszony azóta, hogy Olaszországban 2018 júniusában kormánykoalícióra lépett a Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Liga és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom.

A feszültséget fokozta, hogy Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője kedden bejelentette, hogy Franciaországban találkozott a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen több mint két hónapja tüntető, úgynevezett sárgamellényes mozgalom vezetőivel.

Franciaország válaszul egyeztetésre hazahívta a római nagykövetét az olasz vezetők sorozatos „rágalmazó kijelentései”, illetve „megalapozatlan és példátlan támadásai” miatt.

A két olasz kormánypárt párt vezetője a közelmúltban látványosan támogatásáról biztosította a sárgamellényes mozgalmat. Salvini pedig egyenesen azzal vádolta meg Emmanuel Macron államfőt, hogy a népével szemben kormányozza a hazáját, és azt mondta: reméli, hogy a francia nép hamarosan felszabadul „egy nagyon rossz elnök” vezetése alól.

Fotó: MARCO BERTORELLO / AFP

Salvini a nagykövet hazahívására reagálva olasz-francia kormánytalálkozót javasolt:

Senkivel sem akarunk vitába szállni, nem érdekünk a viszályt szítani

– mondta az olasz kormányfőhelyettes. „Készek vagyunk tárgyalóasztalhoz ülni Emmanuel Macron francia elnökkel és a francia kormánnyal” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy belügyminiszterként a többi között azt követeli Franciaországtól, hogy hagyjon fel a menedékkérők visszautasításával a közös határon. Hozzátette, hogy az 1980-as években Franciaországba menekült olasz szélsőbaloldali fegyveres csoportok tagjainak kérdését is megvitatná Párizzsal.

Az olasz külügyminisztérium egyelőre nem reagált a francia diplomata hazahívására. Enzo Moavero Milanesi tárcavezető jelenleg Montevideóban tartózkodik a venezuelai válsággal foglalkozó nemzetközi kapcsolattartó csoport a első ülésén.

Kiemelt kép: Andreas SOLARO / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik