Nagyvilág

HIV-vel fertőzött gyógyszer kerülhetett forgalomba Kínában

A kínai hatóságok nyomozást indítottak egy gyógyászati termékeket előállító gyártó ellen, mert a gyanú szerint olyan, intravénás alkalmazásra szánt készítményt forgalmazott, amely HIV-vírussal fertőzött lehetett. A hatósági vizsgálatok egyelőre nem mutatták ki a vírust az eddig bevizsgált mintákban.

Az egyelőre nem ismert, hogy hányan kaphattak a készítmény fertőzöttnek vélt szériájából, amely sajtóközlések alapján összesen 12 226 egységből áll.

A Csingcsi Kuancsa Pao című kínai lap szerint a nyomozást az után indították, hogy az ország délkeleti részén található Csianghszi tartományban egy csecsemőn végzett HIV-szűrővizsgálat elsőre pozitív eredményt mutatott, melyet a vizsgálat alá vont készítménynek tulajdonítottak. Egy második teszt azonban azt igazolta, hogy a csecsemő nem HIV-fertőzött. A szűrőtesztek az esetek egy részében hozhatnak álpozitív eredményt.

Kína nemzeti egészségügyi bizottsága közleményt adott ki, mely szerint „nagyon csekély” a kockázata annak, hogy bárki HIV-fertőzést kapjon a szóban forgó készítménytől. Az illetékes hivatalnokok pedig ezt követően tudatták: a gyanúba keveredett szérián végzett vizsgálatok nem mutatták ki a HIV-vírust a készítményben. A nemzeti gyógyszerészeti felügyelet pedig arról tájékozatott, hogy a sanghaji hatóságok HIV, illetve hepatitis B és C tesztet is végeztek a kérdéses szérián, de minden vizsgálat negatív eredménnyel járt.

A hatóságok elrendelték a gyanús széria használatának ideiglenes beszüntetését, a gyártót pedig utasították a készítmény gyártásának felfüggesztésére. 

A 1990-es évektől a 2000-es évek elejéig ezrek váltak HIV-fertőzötté Kínában amiatt, mert az egészségügyben felmerült vérplazma hiány enyhítésére nagy mennyiségben vásároltak vért a lakosságtól, mindenféle óvintézkedések figyelmen kívül hagyásával. Az általánosan bevett módszer szerint a véradó akciók keretében a lecsapolt vérből a helyszínen szűrték ki a plazmát, majd az egybegyűjtött, megmaradt vért, a használt eszközök sterilizálása nélkül visszainjekciózták a véradókba.

Kiemelt kép: Wei liang / Imaginechina 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik