Nagyvilág

Izraelben díjazták a CEU rektorát

Michael Ignatieff a demokrácia védelmében tett erőfeszítéseiért kapta az elismerést.

Izraelben bejelentették a kategóriánként egymillió dollárral járó Dan David-díj kitüntetettjeit. Idén három a „MÚLT”, a „JELEN” és a „JÖVŐ” kategóriában öten részesülnek a rangos elismerésben.

A díjat a „JELEN” kategóriában kapta a Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektora és a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet.

A kuratórium díjazta Michael Ignatieff kiállását a demokrácia és az emberi jogok mellett, méltatta  tevékenységét a CEU élén.

A liberális demokráciának az új autoritarianizmus és populizmus egyre erősödő hullámával kell szembenéznie, a szabadságot és a demokráciát éltető alapelveket megkérdőjelezik

– mondta Ariel David, a kuratórium tagja, az alapító fia, aki szerint  az akadémiai és a sajtószabadság a demokrácia alapkövei, nem véletlen, hogy

a média és az egyetemek gyakran a hatalomra jutott populista és autoriter rezsimek elsőszámú célpontjai.

Idén Dan David-díjat kap még két történész, az indiai Sanjay Subrahmanyam és az amerikai Kenneth Pomeranz, illetve a klímaváltozás megállításáért küzdő Christiana Figures is. A díjakat a Tel Aviv-i Egyetem vezetősége adja át májusban.

Kiemelt kép: 24.hu / Bielik István

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik