Nagyvilág

Háromszorosára nőtt a kanyarós megbetegedések száma Európában

Megháromszorozódott a kanyarós esetek száma Európában 2018-ban az azt megelőző évhez képest – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális irodája által csütörtökön közzétett adatokból.

E szerint tavaly 82 596 kanyarós esetet jegyeztek fel, amely az elmúlt évtized legnagyobb száma a kanyarós megbetegedéseket illetően, ráadásul a rekord már az év első felében megdőlt, miképp arra a WHO figyelmeztetett egy augusztusi jelentésében.

A kanyaróvírussal fertőzöttek száma ötszöröse a 2016-ban feljegyzettnek, amikor is az évszázad legalacsonyabb számát jegyezték fel a kanyarós eseteket illetően az európai kontinensen. Tavaly 72 ember halt bele a betegségbe Európában, az esetek 61 százaléka igényelt kórházi ellátást.

Az esetek több mint felét Ukrajnában jegyezték fel, szám szerint 53 218-at. Ezt követte Szerbia 5076 és Izrael 2919 esettel. Utánuk Franciaország, Olaszország, Oroszország, Georgia, Görögország, Albánia és Románia következik csökkenő sorrendben a legfertőzöttebb országok tízes listáján, amely az esetek 92 százalékát teszi ki.

A WHO koppenhágai székhelyű regionális irodája által kidolgozott jelentés hangsúlyozta, hogy soha nem oltottak még be ennyi gyereket a kanyaró ellen, mintegy 90 százalékos lefedettséggel, a betegség elleni védőoltás második dózisából.

Az előremenetel azonban egyenlőtlen volt az országok között és azokon belül, védtelenül hagyva a fertőzöttségre fogékony emberek egy növekvő számú csoportját. A WHO ezért sürgeti az európai országokat, hogy hozzon intézkedéseket azokon a helyeken és a lakosság azon körében, ahol immunizációs rés tátong.

A 2018-as kép világossá teszi, hogy az immunizációs ráták növelésének jelenlegi üteme elégtelen lesz a kanyaró terjedésének megfékezéséhez. Bár az adatok magas lefedettséget mutatnak regionális szinten, szintén tükrözik a fertőzöttek és halottak rekordszámát

– mondta Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális irodájának igazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik