Nagyvilág

Thomas O. Melia: A problémák gyökerét az Orbán-kormány politikája jelenti

Wess Mitchell külügyi államtitkár lemondásának hátteréről beszélt a HVG-nek Thomas O. Melia volt amerikai helyettes külügyi államtitkár, és többek közt azt mondta, hogy amíg Orbán Viktor nem változtat, teljesen mindegy, ki tölti be a washingtoni posztot.

Mitchell az európai ügyek nagyra tartott szakértője, aki észrevehető hatást gyakorolt az amerikai külpolitikára, barátságosabb próbált lenni az Orbán-kormány irányába, mint Barack Obama adminisztrációja volt a demokrácia leépítése miatt 2010 és 2016 között

– mondta O. Melia, majd hozzátette, szerinte Magyarországon senki nem viszonozta Mitchell gesztusát. A konfliktus okát abban látja, hogy

továbbra is akadályozza Ukrajna és a NATO együttműködését, elárulta az USA-t a két orosz fegyvercsempész kiadatása ügyében, nem sikerült a CEU-t Budapesten tartani, és Orbán még azon gondolkodik, hogy semleges lesz, mint Ausztria, ami a NATO-ból való kilépést jelentené.

A volt amerikai helyettes külügyi államtitkár úgy véli, egy új washingtoni államtitkár “ismét átalakíthatja a kétoldalú kapcsolatot, ám a problémák gyökerét az Orbán-kormány politikája és tervei jelentik, s amíg azok nem változnak, mindegy, milyen kormány van Washingtonban, és hogy hívják az államtitkárt, a viszony nem lesz jobb”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik