Nagyvilág

Feltűnően egészségesek az Európai Unióban élő gyerekek

Feltűnően egészségesek az Európai Unióban élő gyerekek

Az Eurostat felmérése szerint az EU-ban élő 16 év alattiak túlnyomó többségének kimondottan jó az egészégügyi állapota. A KSH adataival összevetve azonban már árnyaltabb a kép.

Az Európai Unióban élő gyerekek több mint 95 százaléka jó vagy nagyon jó egészségi állapotban volt 2017-ben – derül ki az Eurostat friss felméréséből. A felmérés szerint az uniós gyerekek kevesebb mint 5 százalékának életét korlátozták valamilyen mértékben az egészségügyi problémák.

Bulgáriában, Máltán, Romániában és Olaszországban az 5 év alatti gyerekek több mint 99 százaléka jó egészségnek örvend, de Románia a két másik korcsoportban is 99 százalék felett teljesített.

Az 5 és 9 év közötti gyerekek korosztályában Portugália teljesített a legrosszabbul, de még náluk sem ment az egészséges gyerek aránya 89 százalék alá. A 10 évesnél idősebbek esetében Bulgária 98,2 százalékkal áll a harmadik helyen, Litvánia pedig az utolsón (88 százalék).

Amikor azt kérdezték, hogy az egészségügyi problémákkal küzdő gyerekek életét mennyire befolyásolja a betegségük, az 5 évesnél fiatalabbaknál az Egyesült Királyságból adták a legtöbben azt a választ, hogy ez súlyos problémát jelent (1 százalék).

Nem mindegy, hogy milyen családban él a gyerek

Kérdéses azonban, hogy tényleg ennyire jó-e a helyzet. A felmérést ugyanis nem orvosi adatok alapján készítették, hanem a gyerekek családtagjainak megkérdezésével, ha pedig hozzávesszük a KSH 2016-ra vonatkozó adatait, mindjárt árnyaltabb lesz a kép.

A G7 által ismertetett statisztika szerint összességében valóban jó a 16 év alatti magyar gyerekek 95 százalékának egészségügyi állapota, de a jelentős az eltérés a különféle jövedelmi helyzetű háztartások között.

Míg a legfelső jövedelmi ötödben élő gyerekeknek a 74 százaléka örvend nagyon jó egészségnek, a legalsó ötödben élők esetében ez az arány 55 százalék.

Ezen felül a legalsó három jövedelmi ötödben 5 százalék mondta azt, hogy a gyerekek állapota kielégítő, a felső két ötödben ez 2-3 százalék.

A KSH felméréséből az is kiderült, hogy azok közül, akik gyermekorvosi vizsgálatra szorultak volna, 0,1 százalékban nem tudták igénybe venni az ellátást, anyagi okok miatt, vagy mert túl messze lett volna az orvos. A gyógyszerhez való hozzájutás is a legalsó jövedelmi ötödben okozott gondot: 8,2 százalékuk nem tudta kiváltani a háztartásban élő gyerekek számára a szükséges gyógyszert.

Kiemelt kép: iStockphoto

Olvasói sztorik