Nagyvilág

Donald Trump februárban újra találkozik Kim Dzsong Unnal

A bevándorlási politika rendezése „morális kötelezettség” – fogalmazott Donald Trump a kedden megtartott évértékelő beszédében.

Az elnök régi álláspontját ismételte meg, miszerint híve annak, hogy az Egyesült Államok befogadjon bevándorlókat, de ezeknek az embereknek törvényes úton kell az országba érkezniük. Ismét elutasította az illegális bevándorlást. Úgy fogalmazott: ennek árát a tisztességesen dolgozó amerikai polgárok fizetik meg, részben a munkahelyük elvesztésével, részben pedig a közbiztonság romlásával.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlókkal emberkereskedők és fiatal nőket futtató bűnözők érkeznek az Egyesült Államokba, egyúttal utalt arra, hogy – elsősorban New Yorkban – olyan bűnbandákat számoltak fel, amelyeknek tagjai illegálisan tartózkodtak az országban.

Az amerikai elnök kompromisszumot és a demokratákkal közös erőfeszítéseket szorgalmazott a határvédelem ügyében, de leszögezte, hogy a falat mindenképpen meg kell építeni.

„Sürgős országos válságként” írta le az amerikai-mexikói határon kialakult helyzetet, és emlékeztetett arra, hogy már csak tíz nap van hátra a kormányzat teljes működésének biztosításához szükséges újabb szavazásig. Felszólította a törvényhozókat, hogy állapodjanak meg a finanszírozáshoz szükséges összeg és a déli határbiztonság megteremtésének megszavazásában.

Itt az ideje, hogy a kongresszus megmutassa a világnak: elkötelezett az illegális migráció megállítása iránt.

Kétpárti együttműködést szorgalmazott és elvetette a „bosszúállás politikáját” Donald Trump amerikai elnök a képviselőházban kedden este elmondott évértékelő beszéde bevezetőjében. Az elnök együttműködésre, az évtizedek óta tartó politikai patthelyzet feloldására sürgette a politikai élet szereplőit.

Kötelezzük el magunkat amellett, hogy Amerika nagyszerű lesz. … Az Egyesült Államok „nyerésre áll. … Ha békesség és törvényhozás lesz, akkor nem lesz háborúskodás és nyomozások sora.

Trump kétpárti egyetértéssel folytatott politizálást sürgetett egy sor kérdésben, egyebek közt a kábítószer-fogyasztás társadalmi válsága és az agrárreform ügyében.

Donald Trump hangot adott azon álláspontjának, hogy Kína nemcsak tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat, hanem eltulajdonítja az amerikai szellemi tulajdont is.

Az amerikai vagyon meglopásának véget kell vetni.

Trump ezután bejelentette azt is, hogy a következő csúcstalálkozó Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel február 27-28-án Vietnamban lesz.

Ha nem engem választottak volna meg az Egyesült Államok elnökének, akkor ma nagy háborúban állnánk Észak-Koreával.

Az elnök leszögezte: még sok munka van hátra, de jó a viszonya Kim Dzsong Unnal. Beszéde külpolitikával foglalkozó részében az elnök emlékeztetett arra, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és elismerte a venezuelai Juan Guaido ellenzéki politikust az ország legitim kormányának leendő vezetőjeként.

„A nagyszerű országok nem folytathatnak végeérhetetlen háborúkat” – fogalmazott, utalva Szíriára és Afganisztánra. Elmondása szerint az afganisztáni kivonulásról „konstruktív tárgyalások” folynak, az Egyesült Államok tárgyal a tálibokkal is. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem tudja, vajon két évtizednyi háború után sikerül-e békét teremteni. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik