Nagyvilág

30 éve lőtték le az utolsó embert a berlini falnál

A 20 éves Chris Gueffroy azért akart eljutni Nyugat-Berlinbe, mert nem hagyták azt tanulni, amit szeretett volna.

1989. február 5-én éjszaka lőtte le egy kelet-német határőr a 20 éves, Chris Gueffroyt. A fiatal férfi volt az utolsó áldozat a berlini falnál, aki úgy halt meg, hogy Nyugat-Berlinbe akart szökni a kommunista diktatúrából.

Gueffroy barátjával, Christian Gaudiannal akart átszökni a határon: éjfél körül sikerült átmászniuk a falon a Britz-csatorna közelében, és már csak egy fémkerítés választotta el őket Nyugat-Berlintől, amikor észrevette a férfiakat egy határőr.

A határőr azonnal tüzet nyitott, és kétszer mellkason találta Gueffroyt, aki azonnal meghalt. Kilenc hónappal a berlini fal leomlása előtt.

Gaudian túlélte a szökési kísérletet, azonban súlyosan megsérült. Később három év letöltendő börtönre ítélték illegális határátlépésért.

Gueffroy azért döntött a szökés mellett, mert nem engedték sem színésznek, sem pilótának tanulni, mert nem volt hajlandó belépni a hadseregbe. Ezért pincérként dolgozott éveken át, és amikor elterjedt az a pletyka, hogy nem lőnek már emberekre a falnál, akkor elhatározta magát, hogy meglép.

Egyszerű fakereszt Chris Gueffroy emlékére, amit még 1989-ben állítottak a berlini fal közelében – Fotó: Fotoreport-DB/dpa

A Berlini Fal Alapítvány kedden megemlékezést tartott Chris Gueffroy halálának harmincadik évfordulóján.

Az áldozatok sorsa megmutatja, mennyire szenvedtek ezek az emberek, és mennyire vágytak a szabadságra

– mondta az eseményen Axel Klausmeier a Berlini Fal Emlékhely igazgatója.

A Deutsche Welle cikke szerint nem lehet pontosan tudni, hány embert öltek meg a berlini falnál szökés közben, mert a kelet-német titkosszolgálat, a Stasi igyekezett eltussolni ezeket az ügyeket azért is, hogy a hozzátartozók csendben maradjanak.

Gueffroy halálát is igyekeztek eltitkolni, azonban ez nem sikerült. Európa-szerte tüntetések kezdődtek, amelyekkel nyomást akartak gyakorolni a kelet-német vezetésre, hogy tiltsák meg a határőröknek, hogy tüzet nyissanak a szökni próbáló németekre.

Kiemelt kép: Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik