Nagyvilág

Nem árulják el, ki vette a repülőjegyeket Orbán magángépes útjaira

Az Átlátszó tavaly ősszel számolt be arról, hogy Orbán Viktor július 25-én egy 17 milliárd forint értékű, ismeretlen tulajdonosú osztrák magángéppel utazott a MOL Vidi bulgáriai meccsére.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke ekkor azt mondta, Orbán az utazást ajándékba kapta a MOL Vidi tulajdonosától, Garancsi Istvántól.

A miniszterelnök tavaly egy másik magángépet is használt, a miniszterelnök Facebook-oldalán található videón is látható, hogy az OTP tulajdonában lévő, körülbelül 11 milliárd forint értékű géppel utazott Berlinbe Angela Merkelhez.

Az Átlátszó szerint ez a magángép tavaly 12-szer járt ugyanott, ahol a magyar miniszterelnök épp valamilyen hivatalos látogatáson vagy focimeccsen vett részt.

Orbán tavaly a honvédség repülőit is rendszeresen használta, noha ezekről állították, hogy nem kormánygépek.

Havasi Bertalan korábban azt mondta, Orbán útjainál minden esetben repülőjegyeket vettek, így az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki a Miniszterelnökségtől, hogy 2010. január 1. és 2018. december 09. között hányszor, milyen utazásukra, milyen cégektől és mennyiért vettek repülőjegyeket Orbánnak.

A Miniszterelnökség azonban válaszában azt írta, ők nem adatkezelők ebben a kérdésben.

Egy kormányrendelet szerint a miniszterelnök kabinetfőnöke felel a miniszterelnök külföldi utazásaival kapcsolatos feladatok ellátásáért, így beadtak egy adatigénylést a Miniszterelnöki Kabinetirodának is.

Akik szintén közölték, hogy nem adatkezelők a jegyekkel kapcsolatban.

Az Átlátszó ezért beadvánnyal fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz.

Kiemelt kép: Facebook / Orbán Viktor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik