Nagyvilág

Medve a magyar politikus házánál – videó

A Hargita Megyei Tanács elnöke lefilmezte hívatlan vendégét.

A Maszol.ro szúrta ki Borboly Csaba Facebook-bejegyzését arról, hogy vasárnap este egy nagy medve fél órán át járt, a megyei kórház szomszédságában lévő kertjük mellett. A Hargita Megyei Tanács elnöke videóra vette a háza körül ólálkodó nagyvadat.

Mint írta, hiába kapcsolt fényeket, kiabált, nem tudta elijeszteni. Hívták a 112-t és kiszálltak a csendőrök. A politikus emlékeztetett rá, hogy ez már a sokadik alkalom volt, eddig többször kérték, hogy hozzák meg a szükséges intézkedéseket, de nem történt semmi.

Borboly Csaba korábban többször jelezte, hogy Székelyföld évek óta azért küzd a medvék túlszaporulatával, mert tilos a vadászat, amiért a kormány a felelős. A minisztérium évek óta nem foglalkozik a Bukaresttől 300 kilométerre lévő székelyföldi problémával, amit néhány medve eltávolítása nem old meg, hiszen felmérések szerint legalább 100 veszélyes medvét kellene kilőni Hargita megyében.

Szerinte szigorú szabályozást kellene bevezetni a lakott területen felbukkanó medvéknél. Többször javasolta, hogy vezessék be az éjszakai járőrözést, illetve, hogy a medvéket csak erdőben lehessen etetni, megakadályozva, hogy lakott területekhez szokjanak.

Kiemelt kép: A Fővárosi Állat- és Növénykert barnamedvéje február 2-án, amikor a néphiedelem szerint, ha a medve aznap nem látja az árnyékát, nem lesz hosszú a tél. MTI / Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik