Nagyvilág

A magyar kormány a Fehéroroszország elleni uniós fegyverembargónak is keresztbe tehet

Rajtunk kívül egy tagállam se akarja, hogy a kérdést összekössék az EU és Fehéroroszország közti partnerségi megállapodással.

Minden uniós tagállam meghosszabbítaná a Fehéroroszország elleni fegyverembargót, a magyar kormány viszont egyelőre nem adta a hozzájárulását – írja a hvg.hu.

A 2011 óta érvényben lévő embargót évente meg kell hosszabbítani, ehhez minden tagállam hozzájárulása szükséges. Az esedékes hosszabbítás határideje február utolsó napja, a Szabad Európa Rádió forrásai szerint azonban a magyar kormány csak úgy járulna hozzá ehhez, ha mielőbb elfogadják az EU és Fehéroroszország jövőbeli kapcsolatait részletező dokumentumot.

Az embargó idei meghosszabbítását már január óta tárgyalják az EU képviselői, és a magyarok kivételével egy tagállam sem akarja, hogy összekössék a partnerségi megállapodás kérdésével. A SZER forrása szerint a magyarok azt próbálgatják, milyen messzire mehetnek el, hasonló taktikát terveznek ugyanis az Oroszország elleni gazdasági szankciók tárgyalásain.

Korábban a magyar kormány azt közölte: csak úgy hajlandó elfogadni az EU és az Arab Liga február végén esedékes csúcstalálkozójának záródokumentumát, ha abban semmilyen formában nem szerepel az ENSZ. Németország uniós nagykövete közölte, hogy emlékezni fognak erre, amikor a következő uniós költségvetésről tárgyalnak.

A németek megfenyegették a magyar kormányt
A magyar kormány megvétózta az EU-LIGA csúcstalálkozó záródokumentumát, ennek azonban súlyos következményei lehetnek.

Három hete az is kiderült, hogy Orbán Viktor február végén Minszkbe látogat, erről azonban a magyar közvélemény is csak a fehérorosz állami hírügynökség híradásából tájékozódhatott. (Fotó: Europress – Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik