Nagyvilág

Gyilkolt a lavina a Kelemen-havasokban

Nagy jégtömbök indultak el a hegyről, és sodorták el a motoros szánosokat.

A tragédia vasárnap délután a Kelemen-havasokban történt. A Székelyhon portálnak Kovács Róbert, a Maros Megyei Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat vezetője azt mondta: a maroshévízi és csíkszeredai fiatalok a fokozott lavinaveszély ellenére motoros szánokkal mentek kirándulni a Kelemen-havasokba.

A lavinát a három csíkszeredai motorszános idézte elő 1500-1700 méteres magasságban a Fondul Pietrosului nevű völgy északi, nagyon meredek oldalán, miután a csapat maroshévízi tagjai visszafordultak.

Kovács Róbert szerint nem hógörgeteg, hanem nagy jégtömbök indultak el a hegyről, és sodorták el a fiatalokat. Egyikük teste úgy szétroncsolódott, hogy esélye sem volt a túlélésre, noha a csapat nagyon jól felszerelt volt.

A hegyimentőket a lavina által szintén elsodort, de csak könnyebben megsérült szánozók riasztották vasárnap este. Öt Maros megyei és két Hargita megyei hegyimentő indult lánctalpas járművekkel a keresésükre. Hajnalban találták meg, és a Rekettyés-tetőn lévő meteorológiai állomásra vitték őket.

A holttestet várhatóan helikopterrel szállítják el, mert a mentőket is fenyegeti a fokozott lavinaveszély, amelyet az ötfokozatú skálán négyesre becsültek a Maros megyei hegyekben.

A baleset éppen ott történt, ahol 2017 december elsején két hegyimentő vált lavina áldozatává, miután a román nemzeti ünnep alkalmából kitűzték a román zászlót a Pietrosz csúcsra. Egyikük holttestét csaknem fél évvel később sikerült megtalálni. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik