Nagyvilág

„A többi marhaság” – hősként ünneplik a fiatal történészt, aki beszólt a milliárdosoknak Davosban

Rutger Bregman szerint egy nagyon fontos kérdésről egyáltalán nem beszéltek a világgazdasági fórumon. Ő beszélt.

Most vagyok először Davosban. Őszintén szólva meglehetősen zavarba ejtő élménynek találom – kezdte Rutger Bregman, aki a Time magazin panelbeszélgetésén vett részt a január 22-én kezdődött négynapos Davosi Világgazdasági Fórum utolsó napján.

A holland történész eleve azt nem tudta hova tenni, hogy

1500 magángéppel repültek ide a meghívottak, azért, hogy meghallgassák Sir David Attenborough előadását arról, hogyan romboljuk a bolygónkat.

Bregmant zavarta az is, hogy az emberek a részvételről, az igazságosságról, az egyenlőségről és a transzparenciáról beszélnek, „miközben szinte senki sem szól a valódi problémáról: az adóelkerülésről, és arról, hogy a gazdagok nem fizetik meg a maguk részét.”

Úgy érzem magam, mint egy tűzoltó-konferencián, ahol senki sem beszél a víz kérdéséről.

Ez nem agysebészet. Sokat tudnánk beszélgetni a filantropikus dolgokról, meg is hívhatjuk még egyszer Bonót – jegyezte meg nem kis éllel Bregman, aki szerint inkább az adókról kellene beszélni.

Ennyi. Adók, adók, adók. A többi marhaság a véleményem szerint.

Az előadása közben érezhető volt, hogy a közönség felkapja a fejét váratlanul őszinte mondataira, de a panelbeszélgetés után nem történt semmi. Hazament Amszterdamba, és folytatta életét, mígnem előadása felkerült az internetre, és csak a Twitteren több millióan nézték meg kifakadását.

Azóta megállás nélkül ad interjúkat, többek között a Guardiannek is. Azt mondta, hogy nem lepődött meg a mondataira érkezett heves reakciókon, mert szerinte ő annak a generációnak a tagja, akiket nem traumatizált a hidegháború és nem radikalizált a tíz évvel ezelőtti pénzügyi válság.

Amikor mi azt mondjuk, hogy magasabb adókra van szükség, és erre azt a választ kapjuk, hogy de ez kommunizmus, akkor mi azt mondjuk erre, hogy hagyjuk már.

Bregman szerint ő egy széles körű társadalmi mozgalom része. Tíz évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tartotta volna, hogy egy adókról beszélő holland történész előadását nézik milliónyian az interneten.

Most mégis itt tartunk.

A teljes panelbeszélgetés itt nézhető meg:

Kiemelt kép: Davos, 2019. január 20.
Biztonsági előkészületeket végeznek a 49. Világgazdasági Fórumnak otthont adó kongresszusi központnál a svájci Davosban 2019. január 20-án. A nemzetközi tanácskozást idén január 22. és 25. között rendezték.
MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

Ajánlott videó

Olvasói sztorik