Nagyvilág

„Nem fogja golyó nélkül elveszteni a hatalmát” – írta a szerb államfőről, mielőtt Magyarországon elfogták

Nemzetközi elfogatóparancs alapján tartoztatták le a korában a szerb kormánypártnak dolgozó férfit. A bíróság úgy találta, hogy a magyar jog szerint nem követett el bűncselekmény, így elengedték.

Az Interpol is körözte azt a szerb férfit, akit a múlt héten fogtak el Magyarországon. Djordje Visekruna korábban a Szerb Haladó Párt (SNS) funkcionáriusa volt, és azután indult ellene eljárás, hogy a Facebook-oldalán azt írta Aleksandar Vucic korábbi miniszterelnökről (2017. május 30-áig volt kormányfő), jelenlegi köztársasági elnökről (egyben Visekruna korábbi pártjának vezetőjéről), hogy

nem fogja golyó nélkül elveszteni a hatalmát.

A volt funkcionárius erre azzal védekezett, hogy csak metaforaként írt a golyóról, még Vucic neve sem szerepelt a szövegben, de gyilkosságra semmiképpen nem szeretett volna buzdítani. Ennek ellenére eljárás indult ellene, és a múlt héten Magyarországon fogták el. Ügyében a Fővárosi Törvényszék kedden hozott döntést. Megkeresésünkre a bíróság közölte:

A bíróság – helyt adva az ügyészségi indítványnak – megállapította, hogy a terhelttel szemben kibocsátott nemzetközi elfogatóparancs vonatkozásában a kiadatás feltételei nem állnak fenn, mivel a terhelt cselekménye a magyar jog szerint nem büntetendő. 

Ezért a Fővárosi Törvényszék a férfi ideiglenes kiadatási letartóztatásának elrendelése iránti kérelmet elutasította, egyidejűleg megszüntette őrizetbe vételét és elrendelte a szabadlábra helyezését.

A tájékoztatás szerint Visekruna 2017 nyarán a közösségi oldalán nyilvánosságra hozta három szerb politikus telefonszámát, amelyekhez több alkalommal, különböző tartalmú hozzászólásokat is írt. Ám a bíróság álláspontja sem a telefonszámok közzététele sem a hozzászólások nem alkalmasak bűncselekmény megállapítására.

Visekruna egyébként Hollandiában él, értesüléseink szerint szabadlábra helyezését követően el is hagyta Magyarországot, és Hollandiába távozott. A férfi különben szakított az SNS-el és Hollandiában Vucic és én címmel adott ki könyvet.

Kiemelt kép: Aleksandar Vucic kampányplakátja Szabadkán 2017 áprilisában. MTI Fotó: Molnár Edvárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik