Nagyvilág

Hét év börtönre ítéltek két francia rendőrt, akik megerőszakoltak egy kanadai turistát a rendőrségen

Öt évvel a történtek és három évvel felmentésük után egyenként hét év börtönbüntetést szabott ki egy párizsi bíróság a legendás párizsi rendőrkapitányság, a 36-os két nyomozójára – írta a 444.hu a BBC alapján. A bíróság ugyanis bizonyítottnak találta, hogy a két rendőr a kapitányság épületében megerőszakolt egy kanadai turistát, a most 39 éves Emily Spantont.

A nő feladta anonimitását, hogy végig vihesse az ügyet, amire azért szükség, mert három éve, az eredeti eljárásban a bíróság elutasította a panaszát, így magánvádlóként kellett eljárnia.

Spanton elbeszélése szerint 2014. április 22-én egy ír kocsmában mulatozott, ott ismerkedett meg a 36-os három nyomozójával. A rendőrök felajánlották neki, hogy megmutatják a legendás kapitányságot. A térfigyelő kamerák felvételei alapján 0:40 körül a most elítélt két rendőr társaságában, cigarettázva sétált be a kapitányság épületébe.

A következő majd másfél óra történései nem világosak, annyi biztos, hogy hajnali kettőkor sokkos állapotban zokogott a kapitányság folyosóján, állítván, hogy összesen három rendőr a kapitányság két helyiségében többször is megerőszakolta. A harmadik elkövetőt nem tudta és azóta se tudja azonosítani.

A két megvádolt rendőr tagadta az erőszakot, állításuk szerint a nő beleegyezett a szexbe. A vád egyik tanúja, egy a történtek idején őrszolgálatot teljesítő rendőr viszont megerősítette, hogy Spanton zokogott, amikor rátalált, és már ott és akkor azt állította, hogy megerőszakolták.

Az ügyben persze a nemi erőszakolós esetek minden sztereotípiája előkerült, kezdve azzal, hogy Spanton az orvosi vizsgálatok szerint alkohol befolyása alatt állt az eset idején. A bíróság viszont most eltekintett ezektől a körülményektől, amit Sapnton ügyvédje, Sophie Obadia nyilatkozatában külön is üdvözölt.

Végre Franciaországban is elfogadták, hogy egy megerőszakolt nőnek nem kell igazolnia, hogy mit és miért tesz a magánéletében

– nyilatkozta az ügyvéd.

A bíróság végül arra jutott, hogy az áldozat ellentmondásoktól mentesen, mindig azonosan idézte fel a történteket, amiket tudományos és technikai bizonyítékok, például DNS-minták és a telefonokról begyűjthető adatok is alátámasztanak.

A bíróság a börtönbüntetés mellett 20 ezer eurós kártérítésre is kötelezte a két elítélt nyomozót, akiknek tíz napjuk van fellebbezni az ítélet ellen.

Kiemelt kép: Sophie Obadia ügyvéd, mögötte (balra) Emily Spanton. (Fotó: FEFERBERG / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik