Nagyvilág

Lettország betiltott három hónapra egy orosz propagandatévét

Lettország három hónapra felfüggesztette az Rosszija RTR orosz nyelvű tévécsatorna sugárzását – jelentette be a balti ország médiahatóságának sajtószolgálata csütörtökön.

Lettország nem fogja eltűrni a Kreml propagandáját területén, s ez világos jelzés a barátságtalan országok és erők számára, megvédtük és a jövőben is meg fogjuk védeni információs terünket

– hangsúlyozta Ivars Abolins, a hatóság szóvivő helyettese.

A hatóság szerint a gondok a Rosszija RTR Este Vlagyimir Szolovjovval és 60 perc című műsoraival voltak, amelyek Ukrajnával foglalkoztak.

Lényegtelen, hogy melyik ország vagy nép ellen irányul a súlyos szabálysértésnek minősülő háborús, illetve gyűlölködő uszítás, mert ez ellen a médiahatóság szigorúan fel fog lépni

– mondta Patriks Griva, a hatóság szóvivője.

A kényszerintézkedés február 1-jével lép hatályba, az ország hivatalos lapjában történt kihirdetést követően.

A TASZSZ orosz hírügynökség emlékeztetett: nem ez az első eset, hogy a lett médiahatóság felfüggesztette a Rosszija RTR műsorát. 2014-ben háborús propagandára hivatkozva három hónapra, 2016-ban pedig gyűlöletkeltés miatt félévre függesztették az orosz nyelvű tévécsatorna adását a balti köztársaságban. A szomszédos Litvániában is többször felfüggesztették orosz televíziós csatornák műsorszórását az egyoldalú híradások miatt.

Kiemelt kép: Alexander Welscher / DPA / dpa Picture-Alliance

Ajánlott videó

Olvasói sztorik