Nagyvilág

Elképesztően szennyezik az óceánokat a cigicsikkek

Már egy jó ideje a műanyag szívószál az első számú közellenség: vállalatok, városok és még néhány ország is lépéseket tett a betiltásuk érdekében. Azonban van egy újabb bűnbak a színen

– írja a hulladekvadasz.hu.

A cigicsikkek olyan műanyagot tartalmaznak a szűrőjükben, melyek biológiailag nem bomlanak le. Ezek a csikkek nagyon könnyen utat találnak az óceánba egyszerűen azért, mert az emberek gondolkodás nélkül könnyedén félrehajítják őket. Megközelítőleg 5,5 billió szál cigarettát gyártanak világszerte évente és ezek többségének a szűrője – a Cigarette Butt Pollution Project szerint ez a szám 4,96 billió szűrő – cellulóz-acetátból készül. Akár egy évtizedig, vagy tovább is eltarthat, mire a cellulóz-acetát ultraibolya sugárzás hatására lebomlik, melynek következtében viszont a mérgező műanyagok kisebb darabokban szóródnak szét.

A szűrők a környezetünket terhelő műanyaghulladék mennyiségét tovább növelik. Az elmúlt 32 évben az Ocean Conservancy éves nemzetközi part menti takarítási projektje során cigarettacsikkeket találtak a legnagyobb számban. A 2017-es takarítás során 2,4 millió darabot találtak belőlük a világ strandjain, más hulladéktípusok között. Összehasonlításképpen, ugyanebben az évben 644 000 műanyag szívószálat gyűjtöttek össze.

Az NBC News jelentése szerint tudósok beszámolói alapján tengeri madarakban és teknősökben is megtalálták a cigaretták maradványait. Még vízi bolhák és mikrobaktériumok is szennyeződtek cigarettával.

Kiemelt kép: Frédéric Decante / Biosphoto 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik