Nagyvilág

Influenzajárvány Romániában, már 56 halott

A fertőzések száma már harmadik hete mutatott járványszerű növekedést, de ez még tetőzhet.

Országos járvánnyá nyilvánította az influenzát Romániában az egészségügyi miniszter. Kedd estig 54 olyan halálesetet regisztráltak, amelynél a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták az influenzavírus jelenlétét – közölte Sorina Pintea. Az áldozatok közül 49-en más betegségekben is szenvedtek.

Frissítés

A bejelentés után írta meg a Maszol.ro, hogy újabb két ember halt bele az influenzába, ezzel 56-ra nőtt a halálos áldozatok száma. A két legutóbbi áldozat egy 59 éves, Maros megyei és egy 43 éves, Argeş megyei férfi. Mindketten az A típusú influenzavírussal fertőződtek meg, nem voltak beoltva influenza ellen, és más betegségekben is szenvedtek.

Az influenza főleg az ország déli, délkeleti részén terjed, az ország középső (erdélyi) térségében kisebb, regionális gócok vannak. Az egészségügyi miniszter szerint az idei járvány sem súlyosabb a tavalyinál, de hamarabb kezdődött, magasabb a halálos áldozatok száma, mint egy éve ugyanebben az időszakban.

A minisztérium által rendelt, 1 millió 300 ezer influenza elleni ingyenes oltásból megvan még több mint 12 ezer adag, a tárca által rendelt újabb 30 ezer vakcina szétosztását csütörtökön kezdik meg a pótlást igénylő megyei közegészségügyi intézetek között.

A tárcavezető szerint továbbra is a megelőzés – a megfelelő higiénia és a védőoltás – a leghatásosabb védekezés. Azzal, hogy országossá nyilvánították a járványt csak az változik, hogy az óvintézkedéseket már be is kellene tartani – tette hozzá.

A látogatási tilalmat ténylegesen be kell tartani azokban az egészségügyi intézményekben, amelyekben elrendelték, azokban az osztályokban pedig, amelyekben a légúti fertőzések 20 százalék feletti aránya miatt felfüggesztették a tanítást, a gyerekeket a szülők tartsák távol más közösségektől – hívta fel a figyelmet.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy a jövő heti vakáció hozzájárulhat az influenza terjedésének megfékezéséhez, de azt valószínűsítette, hogy a járvány februárban fog tetőzni. A minisztérium célja az, hogy korlátozzák a halálos áldozatok és súlyos megbetegedések számát. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik