Nagyvilág

Napok óta Szicíliánál vesztegel mentőhajójuk, Strasbourghoz fordul a Sea Watch

Olaszország, émetország és Németország is megtagadta a Sea Watch 3 nevű hajó fogadását, amelynek fedélzetén 47 menekülő tartózkodik. A Sea Watch civilszervezet az Emberi Jogok Európai Bíróságától vár jogsegélyt.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult a német Sea Watch nevű civilszerevezet, mivel Sea Watch 3 nevű mentőhajójuk napok óta Szicíliánál, Siracusa partjainak közelében vesztegel,

fedélzetén 47 személlyel, akiket a hajó 11 nappal ezelőtt vett fel az észak-afrikai Líbia partjainál.

A német Spiegel idézi a szervezet szóvivőjét, Roben Neugebaurt, aki közölte: a személyzet és a megmentettek nevében fordultak a strasbourgi testülethez.

A hajó pénteken kapott engedélyt az olasz hatóságoktól, hogy Siracusa partjaitól kevesebb mint két mérföldnyire lehorgonyozzon, azonban a nem köthet ki az olasz szigeten.  Vasárnap három olasz ellenzéki politikus motoros csónakot bérelt és feljutottak a Sea Watch 3-ra, a Demokrata Párt pedig hétfőtől minden nap másik képviselőt akart a fedélzetre küldeni.

Siracusa kikötőkapitánysága hétfőn elrendelte a hajó körüli tengerszakasz lezárását. Erre az indoklás szerint azért volt szükség, mert olasz ellenzéki pártok képviselői  ismét fel akartak jutni a fedélzetre.

Kiemelt kép: FEDERICO SCOPPA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik