Nagyvilág

Ferenc pápa kizártnak tartja a cölibátus eltörlését

De azon lehet gondolkodni szerinte, hogy paphiánnyal sújtott, távoli vidékeken tanúbizonyságot tett nős férfiakat szenteljenek pappá.

Ferenc pápa újságírók előtt kizártnak nevezte, hogy feloldják a kötelező papi nőtlenséget – tudósít az AP hírügynökség.

Panamából hazafelé tartva azonban arról is beszélt: megfontolandó, hogy a paphiány által érintett távoli közösségekben idősebb, házas férfiakat is pappá szenteljenek. Az egyházfő hangsúlyozta: nem azt mondja, hogy ezt kell tenni, mert nem gondolkodott eleget a kérdésről, de a teológusoknak tanulmányoznia kell a lehetőséget.

Brazil püspökök régóta szorgalmazzák, hogy a Vatikán fontolja meg a tanúbizonyságot tett férfiak pappá szentelését, hogy az Amazonas távoli vidékein szolgálhassanak. Itt ugyanis a katolikus hívők számára nincsenek rendszeres misék, ami előnyt jelent más egyházaknak.

A papi nőtlenség rendszeres vita tárgya a katolikus egyházban, mivel nem egy dogmáról van szó, hanem a XI. század óta fennálló hagyományról. Ferenc pápa azonban az egyház számára tett adományként tekint a papok nőtlenségi fogadalmára. (Fotó: Europress – Alessandra TARANTINO / POOL / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik