Nagyvilág

Gumilövedék sebesíthette meg a Macron-ellenes tüntetők egyik vezetőjét

Feljelentést tett a franciaországi sárgamellényes tüntetők egyik vezetőjének, Jérome Rodrigues-nak az ügyvédje vasárnap, miután ügyfele az előző napi párizsi megmozduláson súlyosan megsérült az egyik szemén.

A sárgamellényesek radikális szárnyához tartozó Rodrigues szombat délután élőben közvetítette a Facebookon a párizsi Bastille térről a tüntetést, amikor az egyik szemén megsérült. A felvételen az látszik, hogy a kilencedik percben rendőrök érnek a közelébe és egy lövedék repül vele szembe. A férfi ezután összeesik.

„Tárgyi bizonyítékaim vannak arról, hogy gumilövedék volt” –mondta Rodrigues ügyvédje, visszautasítva a rendőrség magyarázatát, amely szerint az oszlatáshoz használt és Rodrigues közelében felrobbantott gránát egyik szilánkja okozta a szemsérülést.

A gumilövedék használatáról egész héten heves vita folyt a televíziókban, miután a francia rendőrök rendszeresen bevetik, súlyos sérüléseket okozva a tiltakozóknak. A sárgamellényesek szerint az utóbbi két hónapban 15 tüntető vakult meg az egyik szemére sérülés következtében.

Christophe Castaner belügyminiszter szerint a gumilövedékek alkalmazásával elkerülhető a fizikai kontaktus az erőszakos tüntetőkkel, e nélkül még több sérült lett volna a megmozdulásokon.

A szombati tüntetéseken most először a rendőrök testre erősített kamerákkal rögzítették a fellépéseiket. Rodrigues ügyvédje szerint viszont nem volt kamera az ügyfelével szemben fellépő rendőrön, aki nem tartotta be az érvényben lévő szabályokat. A szemtanúk által megtalált gumilövedéket átadták a rendőrség felügyeleti szervének, amely szombaton eljárás indított annak kiderítésére, hogy milyen körülmények között sérült meg Rodrigues.

Szombaton már a tizenegyedik alkalommal tiltakoztak a sárgamellényesek Párizsban és a nagyobb városokban. A rendőrség szerint mintegy 70 ezren vonultak utcára, közülük Párizsban kevesebben, mint a korábbi hetekben, de jelentősebb megmozdulások voltak több dél-franciaországi városban. A tüntetéseket mindenhol kisebb incidensek és összetűzések kísérték a rendőrökkel, országszerte 59 embert vettek őrizetbe. Az elmúlt két hónapban a sárgamellényes tiltakozók által felállított úttorlaszoknál történt balesetekben tízen vesztették életüket és több mint kétezren megsérültek a tüntetéseken, a rendőrök közül csaknem ezren sebesültek meg.

Vasárnap délután a sárgamellényesek követeléseit nem támogató úgynevezett Vörös kendősök szerveznek tüntetést, első alkalommal Párizsban. Céljuk, hogy kifejezzék a csendes többség véleményét, amely meg kívánja védeni a demokráciát és az intézményeket a sárgamellényesek tüntetésein november óta tapasztalható erőszakos cselekményekkel és a kifejeződő gyűlölettel szemben.

Kiemelt kép: AFP / Zakaria Abdelkfafi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik