Nagyvilág

Óriási a felháborodás a brutális gyerekgyilkosságról szóló film Oscar-jelölése miatt

A kétéves James Bulgert 1993-ban rabolta el és ölte meg két 10 éves kisfiú Angliában. A brutális gyilkosságról készült film ellen több ezren tiltakoznak, a megölt kisfiú édesanyja bojkottra szólít fel.

Nem tudom szavakba önteni, mennyire felháborít és dühít, hogy azt az úgynevezett filmet Oscar-díjra jelölték

– írta Denis Fergus a Twitteren. A film, amiről szó van, a Detainment, és kedden derült ki, hogy a legjobb élőszereplő rövidfilm kategóriában került fel az idei Oscar-díj várományosainak a listájára. Az ír Vincent Lambe által rendezett 30 perces film egy, az egész világot megrázó gyilkosságról szól. 1993-ban két tízéves fiú, Robert Thompson és Jon Venables egy liverpooli plázában elrabolta, elhurcolta és kegyetlenül megölte az akkor kétéves James Bulgert. A brit igazságszolgáltatást is megdöbbentő esetről itt írtunk bővebben:

Senki sem akarta elhinni, hogy két tízéves fiú a gyilkos
Nagy-Britannia legfiatalabb gyilkosai 10 évesen kínoztak és öltek meg egy kétéves kisfiút. James Bulger 25 évvel ezelőtti brutális meggyilkolása ma is indulatokat kelt a közvéleményben.

A rövidfilm a két elfogott fiúval készített rendőrségi interjúk és adatok alapján készült.

Az Oscar-lista bejelentése előtt több mint 90 ezren írták alá azt a petíciót, amiben arra kérték a zsűrit, hogy zárják ki a rövidfilmet.

A meggyilkolt kisfiú édesanyja, Denis Fergus szerint a rendező csak hírnevet próbál magának szerezni.

Nem hiszem, hogy a film megérdemli az Oscart. A karrierjén akar lendíteni úgy, hogy más valaki gyászát használja fel

– vélekedett az édesanya, aki azt szeretné, ha az emberek bojkottálnák a filmet.

A film rendezője közleményt adott ki, amiben azt írta, már bocsánatot kért Denis Fergustól, amiért nem jelzett időben filmkészítési szándékáról. Azt is írta, hogy együttérez a családdal, és sajnálja, hogy fájdalmat okozott.

A film elkészítésével az volt a célja, hogy jobban megértesse, hogyan volt képes két tízéves fiú ilyen kegyetlen bűntény elkövetésére. „Úgy gondolom, ha nem értjük meg az okokat, akkor nagy valószínűség szerint hasonló tragédia történhet.”

A film hosszabb előzetese itt nézhető meg:

(BBC)

Kiemelt kép:  Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik