Nagyvilág

16 holttestet hoznak le az Everestről

Kellő tisztelettel fognak bánni a Mount Everesten (Csomolungma) 8000 méter fölött talált emberi maradványokkal, amelyeket egy nagyszabású hegycsúcstisztítás keretében hoznak le a világ legmagasabb hegyéről – közölte a Tibeti Hegymászók Egyesülete.

Az egyesület 16 holttestről tud a Mount Everest északi, kínai oldalán, és helyük jól meghatározható a csúcsot megjárt hegymászók friss beszámolói alapján – értesült a Hszinhua kínai hírügynökség a szervezet egyik tagjától.

Decsen Udrup elmondta, hogy az egyesület tavaly óta próbálja felkutatni az áldozatok hozzátartozóit a külföldi túraszervező irodákon keresztül, de egyes holttestek túl régiek ahhoz, hogy azonosítani lehessen őket.

A 8850 méteres csúcs közelében szerencsétlenül járt hegymászók holttestét a tibeti Lhászában múlt héten alakult Kínai Hegymászócsapat (Tibet) hozza le a hegyről.

Njima Cering, a csapat kapitánya szerint három vagy négy helyet jelölnek ki a holttestek összegyűjtésére, és lehetőség szerint együtt hozzák le őket. A holttestek lehozatala veszélyes feladat, amely sok időt és energiát igényel rátermett alpinistáktól – tette hozzá.

A lehozatal leggyakoribb módja, hogy a testeket jól bebugyolálják és egy meredek lejtőn a mélybe csúsztatják. Előfordul azonban az is, hogy a hegyen kövekkel borítják be őket, sírra emlékeztető halmot képezve.

Ez lesz az első alkalom, hogy holttesteket is összegyűjtenek a hegycsúcstisztítás keretében.

(MTI)

Kiemelt kép: Photo by Prakash MATHEMA / AFP) / TO GO WITH Climate-energy-UN-COP24-Nepal, FOCUS by Paavan MATHEMA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik